NaslovnaZanimljivostiSavjeti za one koji spavaju sa otvorenim ustima

Savjeti za one koji spavaju sa otvorenim ustima

- Advertisement -

Piše: Milena Anrejević

WWW – Studija objavljena u Dnevniku Zubnih Rehabilitacija utvrdila je da spavanje sa otvorenim ustima šteti zubima u istoj mjeri kao i gazirana pića.

Spavanje sa otvorenim ustima suši usta i dovodi do ostećenja zuba. Za one koji “hvataju muve” tokom spavanja, ovo su loše vijesti. Vrijeme je da zatvorite usta kada krenete na spavanje.

Naučnici su otkrili da spavanje sa otvorenim ustima može da stvori karijes, isto kao i gazirana pića kada bi ih pili pred spavanje, a da posle toga ne operete zube.

Ovo se dešava jer disanje na usta dovodi do sušenja nepca, što uklanja zaštitni efekat pljuvačke, koja ima funkciju da ubija bakterija u ustima koje proizvode kiselinu.

Istraživači se slažu sa zapažanjima stomatologa koji upozoravaju da ljudima koji spavaju otvorenih usta brže propadaju zubi.

Kvarenje zuba je češće prilikom spavanja na leđima zbog toga što je zadnji dio usta suvlji. Takođe, pacijenti sa astmom češće dišu na usta tokom spavanja.

Tokom normalnih uslova pH nivo u ustima- mjera kiselosti i alkalnosti- je na normalnom nivou od 7,7.

Ali spavanje otvorenih ustima dovodi do stvaranja kiseline i pH od 6,6, dok kod nekih ljudi kiselina zna da poraste i do 3,6.

To je dovoljno visoko da naruši zubnu gleđ kao i gazirano piće ili hladan sok prije spavanja.

Istraživanjima se došlo do zaključka da muškarci češće spavaju otvorenih usta nego žene.

Džoana Čoi, istraživač za spavanje sa Univerziteta Otaga na Novom Zelandu, sa svojim kolegama stvorila je uređaj koji se zakači za zube tokom spavanja. Ovaj uređaj bilježi nivo kiseline u ustima i prenosi informacije na računar.

Čoi je pitala deset volontera da spavaju dok im je nos zapušen, tako da su oni disali na usta cijelu noć.

Zaključeno je da kiselina u ustima remeti ritam organizma i jedan je od faktora za stomatološke bolesti kao što je karijes.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -