NaslovnaSavjetiSavjeti za dobro oralno zdravlje

Savjeti za dobro oralno zdravlje

- Advertisement -

Osmijeh ne košta ništa, ali daje mnogo. On obogaćuje one koji primaju, a ne siromašni one koji ga daju. Za osmijeh je potreban samo trenutak, ali sjećanje na njega nekada traje zauvek. Stomatologija je usmjerena upravo ka tome: da vam podari zdrave i blistave zube o kakvima ste oduvijek sanjali. Lična higijena i pravilna prehrana su dva faktora kojima se može preventivno djelovati na zdravlje usta i zuba, dok je u svakodnevnom životu čovjeku na raspolaganju više načina i mogućnosti za dobro održavanje higijene usta i zuba.

Korišćenje četkice i paste za zube je najčešći i najuobičajeniji način jer se četkicom uklanjaju sve naslage sa zuba, desni i jezika, što doprinosi čistoći i svježini usta. Zube i usta je neophodno prati najmanje dva puta dnevno, ujutro nakon ustajanja, odnosno prije doručka i uveče prije spavanja.
Četkice za zube se razlikuju po veličini (male, srednje, velike) i oštrini (meka, srednja i tvrda) te materijalu od kojeg su napravljene koji može biti vještački ili prirodan. Danas, osim standardnih, postoje i električne četkice koje su se pokazale boljim u uklanjaju naslaga sa zuba i zahtijevaju manju vještinu pri korištenju. Na tržištu postoje i posebne interdentalne četkice namijenjene čišćenju teško pristupačnih prostora u ustima, odnosno održavanju fiksnih protetskih i ortodontsikh nadoknada. S obzirom na veliku i raznovrsnu ponudu četkica za zube, pravilan odabir je prvi korak ka dobroj oralnoj higijeni.

Većina pasta za zube koje se koriste u svakodnevnoj upotrebi imaju u svom sastavu sve potrebne sastojke koji doprinose kvalitetnom korišćenju. Osnovni i najbitniji sastojak pasta za zube je fluor, koji se nalazi u obliku natrijum-fluorida ili monofluorofosfata, a tu su i abrazivi, zaslađivači, boje i različite arome. Zubni konac je važan dio oralne higijene jer se njegovim redovnim korišćenjem vrši prevencija bolesti desni i zuba. Posebno je učinkovit kod čišćenja prostora između dva zuba, odnosno onih mjesta gdje standardna četkica za zube ne može doprijeti. Značajan dio dobrog oralnog zdravlja može se pripisati i korišćenju tečnosti za ispiranje usta. One najčešće sadrže hlorheksidin ili fluor i koriste se isključivo po uputstvima proizvođača ili pod kontrolom stomatologa.

U svakodnevnoj prehrani u organizam se unosi hrana različitog sadržaja i u različitim količinama. Radi zdravlja zuba ali i opšteg zdravlja, potrebno je voditi računa o što većem unosu sirove, neprerađene hrane, poput voća i povrća. Vrlo je važno da se naveče prije spavanja, a nakon pranja zuba, ne unosi hrana jer je noć period kada su u ustima najbolji uslovi za stvaranje karijesa. Za oralno zdravlje svakog pojedinca brinu se stomatolozi koji prate stanje u ustima pacijenata tokom redovnih šestomjesečnih pregleda, i u zavisnosti od potreba daju odgovarajuće savjete. Međutim, o svojoj usnoj higijeni se prvenstveno brinemo sami.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -