fbpx
NaslovnaSavjetiSavjeti stručnjaka za prevenciju karijesa

Savjeti stručnjaka za prevenciju karijesa

- Advertisement -
Autor: Dr. Charles Tozzer

Prekrasan osmjeh može osvijetliti vaš dan – mentalno i fizički. Mentalno jer osmjeh može promijeniti raspoloženje i učiniti vaš dan boljim. Fizički, može vam učiniti da izgledate privlačnije. Mnogi, na žalost, ne mogu iskoristiti prednosti svog osmjeha zbog nesavršenosti zuba.

Na sreću, neke od ovih nesavršenosti, poput karijesa, mogu se spriječiti. U nastavku članka ponuđeni su savjeti kako da spriječite nastanak karijesa i održite svoje zube i opsmjeh zdravim.

Promijenite ishranu

Poboljšanje zdravlja i izgleda vaših zuba počinje sa hrnom. Konzumirawjte svježe namiornice bez šećera. Izbjegavajte hranu sa viskoim nivoom fruktoznog kukuruznog sirupa ili visokog sadržaja šećera. Preveliki unos slatkih i slanih grickalica i deserta može uzrokovati ekstremne fluktuacije šećera u krvi. Te fluktuacije uzrokuju da esencijalni minerali koji održavaju naše zube zdrave (kalcijum i fosfor) nestaju iz zuba. Takođe treba izbegavati hranu koja se lijepi za zube, poput kikiriki putera i karamela. Lepljiva hrana obezbeđuje izvor hrane za bajkterije – razlaganjem te hrane bakterije stvaraju kiselinu  koja nagriza jede gleđ.

Umesto toga konzumirajte hranu koja je osim za zube,m ujedno dobra i za vaše tijelo. Hrana bogata kalcijumom, poput mlijeka, sira i jogurta, idealni su primeri.

Međutim, ako ne možete da se oduprete „zovu“ griuckalica, vodite računa o tome da isperete usta vodom, ili još bolje da operete zube četkicom kako bi oslobodili zube ostataka hrane.

Promijenite svakodnevnu rutinu

Ako niste prali zube najmanje dva puta dnevno, sada bi trebalo da počenete. Čišćenje zuba pomaže u otklanjanju plaka i sprečava bakterijsku proizvodnju kiseline. Četkajte zube najmanje dva puta dnevno sa fluoridnom pastom za zube da biste osigurali zdravije usta. Fluoridna pasta za zube pomaže u jačanju zubne gleđi, što ga čini otpornijom na kiselinu.

Čistite zube koncem svakog dana. Čišćenje zubnim koncem, zajedno sa upotrebom interdentalnih četkica najbolji je način za uklanjanje hrane zaglavljene između zuba. Stoga, ovo može znatno smanjiti šanse za dobijanje karijesa.

Ako ste promijenili svakodnevnu rutinu čišćenja zuba i ne vidite poboljšanja, problem može biti vaša četkica za zube. Mijenjajte je na svakih tri do četiri mjeseca. Upotreba stare četkice za zube može učiniti više štete nego dobra, naročito zbog činjenice da su stare zubne četkice ispunjene bakterijama.

Posjećujte zubara redovno

Dentalni problemi nekada se ne mogu primijetiti dok ne dođe do ozbiljnih oštećenja. Stomatolozi, sa svojom specijalizovanom opremom, mogu najbolje identifikovati bilo kakve probleme sa zubima prije nego što nastane velika šteta. Stomatolozi mogu otkriti mjesta u ustima koja ne čistimo prilikom četkanja te stoga profesionalno čišćenje zuba i redovne kontrole jesu nezaobilazne preventivne mjere.

Pored otkrivanja problema koje možda nećemo moći sami otkriti, zubari takođe mogu pružiti usluge koje poboljšavaju zdravlje naših zuba. Stomatolozi mogu obezbediti zalivanje fisura, ili punjenje kaviteta, tretmane fluoridima i anti-bakterijske tretmane. Zalivanje fisura jedan je od najboljih preventivnih mjera jer materijali koji se koriste za zalivanje štite zubnu gleđ od kiseline i plaka.

Zapamtite, međutim, da ništa nije konačno, ali praćenjem ovih savjeta u borba protiv nastanka karijesa velikoj mjeri  je olakšana što značajno povećava šanse da zadržite svoj predivni psmjeh.

Izvor: checkdent.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -