fbpx
NaslovnaSavjetiRAMAZAN: Post i odlazak zubaru

RAMAZAN: Post i odlazak zubaru

- Advertisement -

U petak, 1. aprila 2022. godine, sa zalaskom Sunca nastupa ramazan 2022/1443. god. po H. Tu noć se klanja prva teravija a prvi dan posta je u subotu, 2. aprila 2022. godine. Ove godine (2022/1443) Ramazan ima 30 dana, počinje 1. aprila a završava se u nedelju 1. maja.

Prvi dan Ramazanskog bajrama je ponedeljak, 2. maj 2022. Nešto više od dva meseca kasnije, uslijediće i Kurban-bajram – u subotu, 9. jula 2022.

Islamsku zajednicu povodom praznika sve češće pacijenti pitaju da li je moguće prati zube pastom/ispirati vodom za osvježivanje usta? Kako stoje stvari sa popravljanjem zuba sa i bez anestezije, te sa vađenjem zuba?

Evo odgovora:

1. Dozvoljeno je izapirati usta/zube radi osvježenja, kao i prati zube pastom. Bitno je da se ništa od korištenih sredstava ne proguta. Vjerovjesnik a.s. je preporučio da se tokom posta ne pretjeruje s dubinskim ispiranjem grla i nosa (madmada i istinšak) prilikom uzimanja abdesta kako voda ne bi slučajno skliznula niz grlo. Ovo pravilo važi i za sva druga izapiranja usta/zuba, nosa.

2. Popravljanje kao i vađenje zuba, sa i bez anesetezije, je dozvoljeno i ne kvari post. Bitno je da se tom prilikom ništa od korištenog materijala ne proguta.

Izvor: islamskazajednica.ba

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -