fbpx
NaslovnaSavjetiUpala pulpe – uzročnici, prevencija i način liječenje

Upala pulpe – uzročnici, prevencija i način liječenje

- Advertisement -

Pulpitisi, odnosno oboljenja pulpe mogu da budu izazvana od strane brojnih uzročnika. Karijes zuba smatra se najčešćim i najznačajnijim uzrokom, sli na žalost, samo uklanjanje karijesa može djelovati štetno na pulpu zuba…

Nadražaji koji mogu izazvati oboljenje pulpe mogu biti: mikrobiološki, fizički i hemijski.

Kada dođe do zapaljenja pulpe u tkivu dolazi do istih promjena kao i kod svakog drugog zapaljenja – dolazi do širenja krvnih sudova i zapremine samog tkiva. Međutim, kako je pulpa okružena tvrdim zubnim tkivom, nemoguće je da pulpa promijeni svoju zapreminu. To dovodi do povećanja pritiska u njoj što, pored samog zapaljenja, izaziva oštećenje pulpe. Zbog povećanog pritiska dolazi do stvaranja bola kada se zagrize na oboljeli zub. U ovom stadijumu stomatolog ima šanse da spasi pulpu. Ukoliko se u početnom stadijumu zapaljenja ne ukloni uzrok istog, tada dolazi do trajnih promjena na tkivu pulpe. Odumiru pojedine ćelije pulpe i zatvaraju se krvni sudovi, prvo na ograničenom području, a onda i u čitavoj pulpi.

U ovom periodu zub je najbolniji. Tada dolazi do jakih bolova, kako na najmanji dodir zuba, tako i do jakih spontanih večernjih bolova. Bol se pojačava na toplo i može se širiti na sve strane. Terapijske mogućnosti u ovoj fazi su veoma male. Pulpa mora da se ukloni. Ukoliko se i ovom stadijumu ne ukloni uzrok, dolazi do potpunog odumiranja pulpe kao i njenog raspadanja tj. dolazi do stadijuma gangrene zuba. U ovoj fazi zub je bezbolan i neosjetljiv, jer su uništeni svi nervi koji se nalaze u zubu. Međutim, ovo je samo kratkotrajna bezbolna faza. Zapaljenje i infekcija šire se van granica zuba i zahvata periodontalno tkivo odnosno pulpitis prelazi u parodonditis.

Parodontitis

Pod pojmom parodontiti podrazumijevaju se oboljenja tkiva oko korijena zuba. Ova oboljenja mogu nastati pod dejstvom infekcije, traume ili nekih hemijskih uzroka. Infektivni uzrok najčešće predstavlja već inficirana pulpa zuba. Kao takva, ona predstavlja stalni izvor mikro-organizama i toksina koji izazivaju parodontontise. Od simptoma koji se javljaju kod ovih oboljenja, prije svega javlja se bol na pritisak. Infekcija koja se nalazi oko korijena zuba dovodi do povećanja zapremine, što dovodi do malog izdizanja zuba. Zagrizom na takav zub povećava se pritisak u zapaljenjom prostoru pa dolazi do stvaranja bola. Terapija ovih oboljenja svodi se na uklanjanje uzroka infekcije odnosno uklanjanje pulpe i liječenja kanala korijena. Ukoliko se ne ukloni uzrok oboljenja doći će do širenja infekcije i do stvaranja apscesa.

Liječenje pulpitisa i parodontitisa

Kada dođe do zapaljenja pulpe, oštećenja pulpe ili nastanka procesa na vrhu korijena, jedini način da se spriječi gubitak zuba jeste da se ukloni zapaljena ili mrtva pulpa. U endodonciji (dijelu stomatologije koja se bavi ovom vrstom terapije) postoje dvije tehnike uklanjanja pulpe: mortalna (mrtva) i vitalna (živa). Razlika između ove dvije tehnike je u tome što se u mortalnoj tehnici pulpa mora prvo umrtviti pa tek onda ukloniti, dok se kod vitalne taj postupak preskače i pulpa se uklanja bez umrtljivanja.

Postupak endodontskog uklanjanja pulpe se može podijeliti na četiri koraka

  • Pristupanje pulpi zuba

U ovoj fazi stomatolog treba da napravi dobar pristup pulpi zuba, kako bi omogućio lakši i precizniji rad. To se postiže odgovarajućim svrdlima. Pristupni otvor na zubu pravi se na griznoj površini kod bočnih zuba, dok se na prednjim zubima on pravi na nepčanoj ili jezičnoj strani zuba.

  • Uklanjanje pulpe zuba

Kada se omogući dobar pristup pulpi zuba pristupa se uklanjanju same pulpe. To se postiže posebnim iglama, koje su nazubljene u suprotnom smjeru od smjera uvođenja igle u kanal. Tako, kada se izvlače iz kanala one tim zubcima kače tkivo pulpe i tako ga izvlače.

  • Čišćenje kanala korijena zuba

Poslije uklanjanja pulpe zuba ostaju kanali koji su inficirani i nepravilnog oblika. Da bi se ti kanali uspješno napunili neophodno ih je preoblikovati i izliječiti. U te svrhe koriste se posebne igle koje imaju izgled malih burgija. Ručnim ili mašinskim okretanjem ovih igala kanali se ujedno šire i preoblikuju i tako omogućavaju sigurnije punjenje kanala zuba.

  • Punjenje kanala korijena zuba

Kada se kanali prošire i očiste oni se ispiraju. Ovim se uklanjaju ostaci nastali prilikom širenja istih. Kanali se zatim pune posebnim pastama koje trebaju da ih zapečate i time onemoguće ulazak bakterija i stvaranje novih infekcija. Nakon punjenja kanala zub se zatvara odgovarajućim ispunom (plombom)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -