NaslovnaZanimljivostiPrirodni rastvor mogao bi ostaviti zub živim nakon endodontskog tretmana

Prirodni rastvor mogao bi ostaviti zub živim nakon endodontskog tretmana

- Advertisement -

Kada se izvodi tretman liječenja korijenskog kanala, inficirana zubna pulpa unutar zuba mijenja se sitnim gumiranim kočićima – na žalost, ovo zub ostavlja mrtvim, i na taj način pogodnim za povratak infekcije. Novi postupak, međutim, ove zube bi mogao ostaviti živim i jakim.

Tim naučnika i istraživača koji su vodili dr Vivek Kumar i dr Peter Nguien sa Tehnološkog instituta u Nju Džersiju, otkrio je da prirodni peptidni hidrogel injektiran pod kožu stimuliše angiogenezu, odnosno rast novih krvnih sudova. Rastvor nalazi se u tečnom stanju, dok se u gel pretvara tek nakon injektiranja, a ovaj test sproveden je nad miševima i pacovima.

Nakon toga istraživači su nastavili sa ubrizgavanjem dodajući protein nazvan nazvan vaskularni endotelijalni faktor rasta koji stimuliše dentinogenezu što predstavlja rast, odnosno množenje matičnih ćelija zubne pulpe. Ubrizgavanjem ove mješavine u kultivisane matične ćelije zubne pulpe, one su, osim rasta, počele da “deponuju” kristale kalcijum fosfata, koje čine zubnu gleđ.

Iako se prva verzija peptidnog hidrogela ubrzo nakon injektovanja pod kožu pacova degradirala, od tada je kreirana “mnogo stabilnija verzija rastvora”. Naučnici sada eksperimentišu sa ubrizgavanjem u kanale korjenova zuba pasa, a od uspješnosti tog ekspreimenta zavisi i početak testiranja na ljudskim zubima.

Doktori Kumar i Nguien napravili su korak dalje i planiraju dodavanja antibakterijskog agensa u gel, nadajući se da će time smanjiti potrebu za ubrizgavanjem većih količina hidrogela. Time bi se spasio zub i uništila infekcija, uz očuvanje velikog dijela zdrave pulpe koji ostaje netaknut.

Izvor: newatlas.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -