fbpx
NaslovnaSavjetiPretprotetska priprema pacijenta – Šta podrazumijeva i zašto je važna

Pretprotetska priprema pacijenta – Šta podrazumijeva i zašto je važna

- Advertisement -
Piše: dr Haris Hasanagić

Tokom svakodnevnog rada stomatologa, pored zdravstvenih problema sa zubima, pacijenti dominantno postavljaju estetske zahtjeve. Sve u cilju promocije ljepote i mladosti.

Razvojem estetske stomatologije, estetika, moglo bi se reći, ima blagu prednost u odnosu na funkciju iako estetski problem predstavlja ujedno i funkcijski problem. Funkcija je u ravnoteži sa estetikom; ono što dobro izgleda dobro i funkcioniše.

U današnje vrijeme, imamo na raspolaganju velike mogućnosti rehabilitacije pacijenta od implantata do bezmetalne keramike. Međutim, da bi uopšte iskoristili potencijale savremene stomatologije, a prije nego se pacijent posveti sebi i svom zdravlju potrebno je da promijeni neke višedecenijske pogrešne navike i obrazce ponašanja zbog kojih je i došao u takvo stanje. Samo na takav način, naravno uz kvalitetan rad može se računati na dugoročnost postignutih rezultata. U protivnom, sve pada u vodu.

Koliko god se razvijala stomatologija još uvjek je svijest o čuvanju zdravlja zuba na niskom nivou. To se mora i treba mijenjati.

Prije nego što se pacijent upusti u takozvani “smile make over”, potrebno je da se dobro analizira stanje usta i zuba, kao i psihičko stanje pacijenta. Kroz razgovor, upoznaćemo se sa pacijentom, saznati njegove želje i očekivanja kao i motiviranost za rad. Pacijent će takođe upoznati stomatologa i procjenti da li mu upravo on može pomoći.

Opširna medicinska anamneza potrebna je kako bi se vidjelo stanje i kondicija oganizma kako bi stomatološki tretman protekao bez kompromitovanja opšteg zdravlja.

Stomatološka anamneza govori nam o razlozima dolaska kao i prethodnim terapijama koje saznajemo od pacijenta.

Sve to prethodi kliničkom pregledu koji treba biti temeljit. Pacijentu je potrebno dati sve informacije vezane za stanje njegovih usta i zuba i to na razumljiv način. Značajne informacije mogu nam dati rtg snimanja (OPG, 3D CBCT) kao i dijagnostički gipsani modeli vilica. Zahvalno je i uraditi tzv. wax up model, tj. mock up provizorijum da bi vidjeli kako će izgledati budući rad. Na taj način pacijent može aktivno da sudjeluje u donošenju odluka u vaezi sa radom što u konačnici vodi zadovoljstvu postignutim rezultatom.

Stomatolog mora da se pridržava etičkih načela liječenja. Mora objasni pacijentu njegovo stanje, ishod liječenja, načine i mogućnosti liječenja, posljedice ne liječenja kao i finansijski predračun.

Prije nego izradimo protezu, navlaku, most ili neku drugu nadokandu potrebno je :

  • Sanirati sve karijese, pulpna i periapikalna oboljenja (“vađenje živca”)
  • Izvaditi sve zube koji se ne mogu liječiti, zaostale korjenove…
  • Ukloniti kamenac i naslage sa zuba – parodontološka priprema
  • Po potrebi i ortodontska, ili oralno hiruška priprema

Protetski rad se može izraditi samo na zdravim – saniranim zubima i sluznici. Sve zavisi u kakvom stanju pacijent dolazi u ordinaciju. Za to je nekada potrebno vrijeme, jer nešto što se kvarilo (zapuštalo) godinama ne može se vratiti u zdravo stanje za jedan/dva termina. To značajno povećava cijenu rada, koja nije zanemariv faktor, ali uz kvalitetan rad, i dugoročnost korišćenja može biti dobra investicija kako u zdravstvenom tako i u estetskom smislu.

Izvor: mojdoktor.ba

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -