fbpx
NaslovnaSavjetiPrednosti izrade i ugradnje keramičkih i kompozitnih faseta

Prednosti izrade i ugradnje keramičkih i kompozitnih faseta

- Advertisement -

Ljuskice, odnosno fasete (eng. Veneers) su tanke lamele koji se postavljaju na zube kako bi se korigovala njihova estetika. Njima možemo ispraviti boju, oblik, dužinu, debljinu i položaj zuba.

Mogu biti napravljene od keramike ili od kompozitnog materijala s dodatkom keramike.

Keramičke fasete

Materijal od kojeg se izrađuju keramičke fasete je e-max keramika koja trenutno ima najviši stepen estetike od svih materijala u dentalnoj medicini.

Priprema u ordinaciji sastoji se od usklađivanja dizajna osmjeha i izrade mock-upa nakon čega se zubi minimalno bruse kako bi se osigurao tačan dosjed i željena promjena položaja ili veličine i oblika zuba. Brušenje za fasete radi se po principima minimalno invazivne stomatologije pri čemu se odstarnjuje vrlo mala količina zubnog tkiva i čuva se što je moguće više zdravog zuba za potporu. Na taj način uz minimalnu invazivnost dolazimo do maksimalnih rezultata.

Keramički veniri izrađuju se u dentalnoj labaratoriji pomoću CAD/CAM tehnologije koja im daje savršenu preciznost, nakon čega se posebno ručno dorađuju kako bi se izrazila individualnost za svakog pacijenta.

Vrijeme izrade rada zavisi od količine promjene koju unosimo u konačni osmjeh, a kroz vrijeme trajanja izrade rada pacijenti imaju privremene ljuskice na zubima.

Non prep ljuskice su ljuskice koje se samo ljepe na zube i ne zahtjevaju prethodnu pripremu zuba. No prep ljuskice od keramike indicirane su kod pacijenata kod kojih treba povećati i podebljati zube i kojima nije vidljivo zubno meso prilikom osmjeha.

Kompozitno-keramičke fasete

Kompozitno-keramičke fasete izrađuju se direktno na pacijentu u ordinaciji i gotove su u istoj posjeti, pri tom ne zahtjevaju prethodno ubrušavanje zuba.

Današnji kompozitni materijali s dodatkom keramike daju nam široki spektar estetskih mogućnosti. Elastičnost kompozitnog materijala omogućava nevidljivi prelaz između zuba i materijala bez brušenja zuba, a dodatak keramike u materijalu daje mogućnost poliranja do visokog sjaja.

Ovakve fasete pogodne su kada promjene koje želimo napraviti na zubima ne zahtijevaju znatne promjene u boji i dužini zuba.

Izvor: dc-edent.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -