fbpx
NaslovnaObavještenjaPrednosti implantata u odnosu na obični most ili protezu

Prednosti implantata u odnosu na obični most ili protezu

- Advertisement -

Ako vam nedostaju dva ili više zuba, mostovi na implantatima ih mogu nadomjestiti. Koje su prednosti mostova na implantatima od klasičnih mostova, gdje su zubi nosači?

Pored toga što izgledaju prirodno i osjećate ih kao vaše zube, protetske konstrukcije (mostovi) na implantatima će zamijeniti zube koji nedostaju bez potrebe brušenja okolnih zuba kao kod klasičnih mostova. Dugoročno, implantati čuvaju integritet kosti. Mostovi na implantatima su estetski, funkcionalan i komotan tretman za pacijenta.

Ako vam nedostaju svi zubi u vilici

U slučaju kada svi zubi nedostaju u vilici, u zavisnosti od biološkog potencijala pacjenta (zdravstvenog stanja, kvaliteta i kvantiteta koštanog tkiva i mekog tkiva) pravi se plan terapije koji može da uključi veliki broj implantata (npr. 8 implantata) koji će nositi fiksni protetski rad (mostovi na implantatima duž cijele vilice), ili manji broj implantata (četiri u gornjoj ili dva u donjoj vilici) sa protezom na implantatima.

Kako je proteza na implantatima drugačija od klasične proteze?

Jedan od najvećih problema u stomatologiji je kako postići stabilnost kod totalnih proteza u mandibuli (donjoj vilici).  Većina pacjenata koji imaju donju totalnu protezu su nezadovoljni sa njenom funkcijom i mnogi je drže u časi – uopšte je ne nose jer nije funkcionalna. Implantati su od izrazite važnosti za ovakve pacjente. Ako je moguće staviti dva implantata (ako postoji adekvatan nivo kosti) u donju vilicu, proteza se može fiksirati na ova dva implantata i njena stabilnost će se izrazito povećati. Svi pacjenti koji su prešli sa klasične proteze na protezu na implantatima, su veoma srećni, zadovoljni i ne mogu da vjeruju kako je velika razlika u stabilnosti kad je proteza fiksirana na implantatima.

A šta je sa oralnom higijenom?

Proteza na implantatima se lako održava, jer se proteza može skinuti da se očisiti i da se održava dobra higijena oko implantata.

Izvor: parodontolog.ba

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -