Pet najvećih grešaka koje pravimo prilikom pranja zuba

  Prvo i osnovno pravilo koje garantuje blistav i lijep osmijeh je pravilna higijena usne šupljine pri čemu se podrazumijeva redovno pranje zuba. Ukoliko se pridržavate pranja zuba nakon svakog obroka , ono nema nikakav učinak kršite li osnovna pravila o njezi zuba.

  Naime svi smo skloni, ponajviše zbog navike da pravimo pet grešaka koje nam remete sjajan efekt blistavih zuba.

  1. Korišćenje pretvrdih četkica

  Korijen zuba prekriven je supstancom koja je daleko tanja od cakline, a tvrde četkice, tačnije vlakna mogu iritirati desni, što povećava osetljivost zuba i uzrokuje stvaranje mrlja na zubima. Kako bi spriječili oštećenje i povlačenje desni, stomatolozi preporučuju četkice s tankim, mekanim a gustim vlaknima.

  2. Prejak pritisak četkicom

  Uvijena vlakna četkice tokom pranja najbolji su dokaz kako ste s pritiskom po zubima pretjerali. Posledice takvog pranja su preosetljivost i povlačenje desni. Naslage će naime s lakoćom ukloniti pravilno kružno pranje zuba jer iako ljepljive, naslage na zubima nisu tvrdokorne.

  3. Kršenje dvominutnog pravila o pranju

  Čak 90 posto odraslih osoba potroši manje od minute za osnovnu higijenu zuba što nije, naglašavaju stomatolozi, dovoljno niti za prodiranje do prvog sloja naslaga. Kako bi si olakšali pridržavanje dvominutnog pravila zamislite usnu šupljinu podeljenu na 4 dela – gore, dole, levo, desno, svakom od njih posvetite 30 sekundi i imajte na umu da vreme teče sporije kad radimo nešto dosadno.

  4. Ne obraćamo pažnju na jezik

  Ne zaboravite da se na jeziku nakon svakog zalogaja i gutljaja talože naslage čime se stvara podloga za bakterije, a one izazivaju karijes i loš zadah. Stoga prilikom pranja zuba određenu pažnju posvetite jeziku nježnim pokretima četkicom po površini. Bar jednom nedeljno direktno na jezik nanesite tanak sloj paste za zube, ostavite pola minute te isperite usta.

  5. Četkicu čuvamo zatvorenu u kutiji

  Stavljanje četkice u plastičnu kutiju inače namenjenu za držanje u toaletnoj torbici prilikom odlaska na put najgore je što možete priuštiti svojoj usnoj šupljini i zubima. Naime iako smo mišljenja kako će kutija površinu četkice sačuvati od mikroba događa se upravo suprotno, jer vlažno područje pogoduje razmnožavanju bakterija koje se upravo nakon pranja nalaze kao ostaci od prljavština na četkici.

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  No comments yet.

  Komentariši