NaslovnaObavještenjaParodontoza kod djece

Parodontoza kod djece

- Advertisement -

Jedna od velikih zabluda u vezi sa parodontozom je da je to bolest koja se javlja samo kod starije populacije. Istina je da se bolest može javiti i kod mladih ljudi, a nerijetko i u dječijoj dobi.

Bolest može biti prisutna u različitim oblicima, a najčešći su hronični gingivitis, agresivni parodontitis i generalizirani agresivni parodontitis.

Foto: freepik.com

𝗛𝗿𝗼𝗻𝗶č𝗻𝗶 𝗴𝗶𝗻𝗴𝗶𝘃𝗶𝘁𝗶𝘀 je čest kod djece. Popratni simptomi su upaljene, otečene desni koje lako krvare. Važno je napomenuti da se gingivitis može spriječiti i liječiti veoma jednostavno uz profesionalno stomatološko čiščenje zuba i desni i poboljšanje oralne higijene.

𝗔𝗴𝗿𝗲𝘀𝗶𝘃𝗻𝗶 𝗽𝗮𝗿𝗼𝗱𝗼𝗻𝘁𝗶𝘁𝗶𝘀 kao što mu i ime nagovještava izaziva veoma ozbiljne, progresivne upalne procese koje razaraju potporne strukture zuba. Lokalni agresivni parodontitis se javlja kod tinejdžera i zahvata prve molare (šestice) i sjekutiće (incizive).

𝗚𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗹𝗶𝘇𝗼𝘃𝗮𝗻𝗶 𝗮𝗴𝗿𝗲𝘀𝗶𝘃𝗻𝗶 𝗽𝗮𝗿𝗼𝗱𝗼𝗻𝘁𝗶𝘁𝗶𝘀 se često javlja sa početkom puberteta i zahvata sve zube u gornjoj i donjoj vilici. Karakterizuje ga upala, otok, krvarenje desni oko svih zuba uz prisustvo akumulacije bakterijskog plaka (loša oralna higijena).

Foto: freepik.com

Preporuke za roditelje
👉Podstičite dobru oralnu higijenu od izrastanja prvog zubića
👉Zakažite redovne preglede kod stomatologa, a ako primijetite neke promjene na desnima zakažite termin kod stomatologa
👉Ako neko u porodici ima parodontalne probleme, obratiti posebnu pažnju jer genetski faktori često igraju ulogu i bolest se javlja iz generacije u generaciju. Pregledajte usta vašeg djeteta i „tražite“ simptome upaljenih desni, otoka, crvenila i lošeg zadaha.
𝗣𝗿𝗲𝘃𝗲𝗻𝗰𝗶𝗷𝗮 𝗶 𝗿𝗮𝗻𝗮 𝗱𝗲𝘁𝗲𝗸𝗰𝗶𝗷𝗮 𝘀𝘂 𝗻𝗮𝗷𝘃𝗮ž𝗻𝗶𝗷𝗶!

Izvor: ordinacija Maglajlić/Šundić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -