fbpx
NaslovnaSavjetiParadentoza: Simptomi, uzroci nastanka i liječenje

Paradentoza: Simptomi, uzroci nastanka i liječenje

- Advertisement -
Autor: Mr. sc. stom. Đorđe Božović

Paradentoza (periodontitis/paradentoza) je ozbiljna upala desni koja uništava meka tkiva i kosti koje podupiru zube. Paradentoza može uzrokovati gubitak zuba ili još gore, povećan rizik srčanog udara, moždani udar ili ostale ozbiljne probleme sa zdravljem.

Paradentoza je česta pojava, ali se u velikoj mjeri može spriječiti. Najčešće nastaje kao rezultat slabe dentalne higijene. Dnevno pranje zuba i čišćenje zubnim koncem te česta profesionalna čišćenja mogu uvelike smanjiti šansu razvijanja periodontitisa.

Simptomi nastanka paradentoze

  • Znakovi i simptomi periodontitisa uključuju:
  • Natečene desni
  • Svijetlo crvene ili purpurne desni
  • Desni koje se povlače od vaših zubai što čini vaše zube većima nego normalno
  • Novi prostor se razvija između zubi
  • Gnoj između zubi i desni
  • Loš zadah
  • Loš ukus u ustima
  • Promjene u načinu na koji se vaši zubi uklapaju zajedno kada grizete

Postoje različite vrste paradentoze. Hroničnaje mnogo češća vrsta koja većinom zahvaća odrasle osobe iako se može pojaviti i kod djece. Agresivni periodontitis obično počinje u doba djetinjstva ili adolescencije i zahvaća jedan do dva odsto populacije.

Kada posjetiti zubara?

Zdrave desni trebalo bi da budu čvrste i blijedo ružičaste boje. Ako su otečene, crvene i lako prokrvare ili pokažu bilo koje znakove i simptome periodontitisa što prije posjetite zubara. Što prije zatražite pomoć bolje su šanse da ćete ukloniti štetu od paradentoze i spriječiti druge ozbiljne zdravstvene probleme.

Uzroci paradentoze

Pretpostavlja se da periodontitis počinje sa plakom koji je izgrađena uglavnom od bakterija. On se stvara na vašim zubima kada skrob i šećer u hrani dođu u kontakt sa bakterijama koje se inače nalaze u vašim ustima. Pranje vaših zuba uklanja plak no, on se brzo ponovno formira, obično nakon 24 sata.

Plak koji ostane na vašim zubima duže od dva ili tri dana može se učvrstiti ispod vaših desni u zubni kamenac. Kamenac ga čini vrlo teškom za ukloniti i djeluje kao rezervoar za bakterije. Ne možete sami ukloniti taj kamenac pranjem zuba ili zubnim koncem nego morate potražiti profesionalnu zubnu pomoć kako bi ga uklonili.

Što duže plak i kamenac ostanu na vašim zubima to više štete prave. U početku, oni mogu samo iritirati i upaliti gingivu, dio vaše desni koja se nalazi oko baze vaših zubi. To se zove gingivitis, blaži oblik parodontalne bolesti. No kako vrijeme odmiče upala počinje popunjavati praznine između vaših desni i zubi sa kamencom, bakterijama i na kraju plakom. To uzrokuje duboke infekcije koje mogu uzrokovati gubitak tkiva ili kosti. Ako se kost previše ošteti možete izgubiti jedan ili više zubi.

Liječenje periodontitisa

Postoji nekoliko načina za liječenje paradentoze koji zavise od težine bolesti. Cilj liječenja je očistiti praznine u kojima su se nakupile bakterije i spriječiti dalju štetu. Liječenje se najčešće vrši od strane zubara. Najviše uspjeha ćete imati kada usvojite dnevnu rutinu dobre njege o zubima.

Hirurški tretmani

Ako imate već napredni periodontitis vaše tkivo će trebati napredne zahvate kako bi izliječili bolest. Ti zahvati mogu biti:

  • Flap operacija – u ovom postupku vaš zubar radi sitne rezove u desni tako da se dio tkiva može podići i sašiti na mjesto gdje treba. Ovaj postupak obično traje od jedan do tri sata i provodi se pod lokalnom anestezijom.
  • Transplantacija mekog tkiva – kada zbog ove bolesti izgubite dio tkiva desni vaši zubi se mogu činiti duži nego što zapravo jesu. Možda će vam, biti potrebno mijenjanje oštećenog tkiva. To se obično radi uklanjanjem malog dijela tkiva s nepca ili drugog izvora i spajanjem tog dijela na zahvaćeno mjesto. Ovaj postupak smanjuje buduće gubljenje tkiva i daje vašim zubima bolji izgled.
  • Vođena regeneracija tkiva – ovaj postupak dozvoljava ponovni rast kosti koja je bila uništena zbog bolesti i bakterija. Vaš zubar postavlja posebne dijelove tkanine između već postojeće kosti i zubi. Taj materijal sprečava neželjena tkiva da uđu u liječeno područje što dozvoljava kosti da ponovno izraste.

Ostali tretmani

Ako vaš periodontitis nije mnogo napredovao, tretman može uključivati neke manje napadne postupke kao što su:

  • Skaliranje – skaliranje uklanja kamenac i bakterije sa površine vaših zuba i ispod desni. Postupak se može provesti uz pomoć instrumenata ili ultrazvučnog uređaja.
  • Poliranje korijena – ovaj postupak omekšava površine korijena što obeshrabruje dalje nakupljanje kamenca.
  • Antibiotici – upotreba antibiotika za liječenje periodontitisa još se ne smatra sasvim uspješnim postupkom. Vaš zubar može preporučiti uzimanje antibiotika kako bi se kontrolirala bakterijska upala. To mogu biti antibiotici za ispiranje usta ili umetanje gelova koji sadrže antibiotike između zuba i desni.

Izvor: mojdoktor.ba

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -