NaslovnaSavjetiOzbiljne posledice javljanja ranog karijesa kod djece

Ozbiljne posledice javljanja ranog karijesa kod djece

- Advertisement -

Pojava zubnog kvara kod beba i male djece sa sobom može da nosi ozbiljne posledice koje mogu biti direktne ili indirektne.

Direktne posledice su razvoj infekcije u viličnim kostima, čiji su znaci pojava fistule ili otoka, ali često mogu da budu bez bilo kavih uočljivih znakova.

Infekcija omogućava širenje bakterija iz procesa u kostima po organizmu. Za bakterije iz parodontalnih infekcija (oboljenja desni, parodontopatije), postoje mnogobrojni dokazi o uticaju na imunitet, različite organe (srce, zglobovi), pa se može očekivati slično i kod djece iz procesa na vrhu koreijna.

Infekcije oko korijenova oboljelih mliječnih zuba isto tako mogu da oštete i stalne zube zamjenike ispod njih, pa da budu sa različitim stepenom defekata, od bijelih i žutih mrlja do ozbiljnih nedostataka zubnog tkiva.

Direktna posljedica karijesa mliječnih zuba je i kasnije češće i ozbiljnije obolijevanje stalnih zuba.

Indirektne komplikacije su posledica bola, otežanog žvakanja, čestog uzimanja antibitotika i oštećene estetike i ugrožena socijalizacija.

Naučna istraživanja su pokazala da djeca sa ranim karijesom pokazuju zaostajanje u razvoju i težini, imaju česte anemije i druga oboljenja.

Zbog lošeg žvakanja vilice se ne razvijaju dovoljno, pa su česte i nepravilnosti u postavci zuba (ortodontske anomalije), koje su još komplikovanije ako se prerano moraju vaditi inficirani mliječni zubi.

Neophodno je razbiti zablude i greške koje postoje i u stručnim krugovima u vezi sa ranim otkrivanjem i liječenjem obolkenja zuba u najranijem uzrastu, a pogotovu zadržavanjem inficiranih i razorenih zuba.

Zbog toga je izuzetno značajno da roditelji na vrijeme (trudnoća, prva godina) budu upoznati sa:

  • Načinom održavanja zdravlja zuba (ishrana, pranje zuba).
  • Neophodnosti prvog stomatološkog pregleda odmah po nicanju prvih zubića na kome će se odrediti rizik i na osnovu njega prepisati najefikasnije preventivne mere.
  • Prepoznavanjem prvih  znakova razvoja ranog karijesa i neophodnosti njihovog hitnog liječenja.

Izvor: drjovan.biz

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -