NaslovnaZanimljivostiOvo je materijal za 3D štampače koji ubija štetne oralne bakterije

Ovo je materijal za 3D štampače koji ubija štetne oralne bakterije

- Advertisement -

GRININGEN – Naučnici sa Univerziteta u Groningenu kreirali su novi tip polimera koji je moguće koristiti u 3D štampi, a u stanju je da ubije 99 posto štetnih oralnih bakterija sa kojima dođe u kontakt, prenose svjetski mediji. Iako je potrebno još daljih istraživanja prije nego što se materijal počne koristiti u medicinskoj praksi, dosadašnji rezultati su obećavajući za mnoštvo budućih načina upotrebe.

3d zubU procesu razvoja, istraživači su dodavali antimikrobne amonijakove soli u postojeće polimere za stomatološke smola koje se koriste za izradu proteza. Pozitivno naelekresine čestice amonijakovih probijaju negativno naelektrisane bakterijske membrane, što ih trenutno uništava, objašnjavaju istraživači. Polimer se zatim stavlja u 3-D štampač, ojačan sa ultraljubičastim svjetlom i koristi za štampanje niza stomatoloških predmeta, uključujući protetske zube i ortodontske proteze.

Antimikrobna svojstva polimera testirana su premazivanjem materijala sa mješavinom pljuvačke i štetnih bakterija. Nakon šest dana, istraživači su otkrili da je novi materijal ubio više od 99 posto bakterija u poređenju sa manje od jedan posto koliko je iznosio procenat ubijenih bakterija u polimeru bez dodtka soli.

Prema prof Andreas Herrmanu, predsjednikom Odbora Zernike Instituta za napredne materijale, materijal može ubiti bakterije na prvi kontakt, a pri tom nije štetan za ljudske ćelije.

Iako su potrebna dalja testiranja na snagu i kompatibilnost novog materijala prije nego što se tehnologija bude mogla primjeniti na pacijente, Herman vidi veliki potencijal za kliničku primjenu u bliskoj budućnosti.

Kada se jednom bude smatrao bezbjednim za upotrebu, materijal bi mogao biti od koristi ne samo za borbu protiv štetnih bakterija u protetskoj stomatologiji, već i za širok spektar nestomatoloških upotreba, uključujući i dječje igračke, ambalaže za hranu i pročišćavanje vode.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -