NaslovnaZanimljivostiOtkriće: Lijek za Alchajmerovu bolest stimuliše rast dentina i može zamijeniti plombe

Otkriće: Lijek za Alchajmerovu bolest stimuliše rast dentina i može zamijeniti plombe

- Advertisement -

Novo otkriće o lijeku koji je razvijen za liječenje Alchajmerove bolesti može zamijeniti ispune za popravku kaviteta. Lijek Tideglusib stimuliše matične ćelije u pulpi zuba, podstičući novu proizvodnju dentina i popravku zuba.

Zubni ispuni, odnsno plombe, uskoro bi mogli biti ostavljeni u pepelu istorije, zahvaljujući nedavnom otkriću o lijeku zvanom Tideglusib. Lijek je razvijen i testiran za liječenje Alchajmerove bolesti, a takođe služi i za podsticanje prirodnog mehanizma regeneracije zuba, omogućavajući zubu da popravi kavitete.

Tideglusib funkcioniše tako što stimuliše matične ćelije u pulpi zuba, izvora novog dentina. Dentin je mineralizovana supstanca ispod zubne gleđi koji karijes uništava.

Zubi mogu prirodno regenerisati dentin bez pomoći, ali samo pod određenim okolnostima. Zubna pulpa mora biti izložena infekcijama (kao što je karijes) ili traumi da bi se podstakla proizvodnja dentina. Ali čak i tada, zub može prirodno regenerirati samo vrlo tanak sloj – što nije dovoljno za popravku kaviteta izazvanih karijesom, koji generalno idu duboko. Tideglusib mijenja ovaj ishod zato što isključuje enzim GSK-3, koji zaustavlja formiranje dentina.

U istraživanju tim je ubacio male, biorazgradive sunđere kolagena natopljene Tideglusibom u kavitete. Sunđeri su izazvali rast dentina i za šest nedelja, oštećenja su popravljena. Kolagenska struktura sunđera se otopila, ostavljajući samo netaknut zub.

Do sada je postupak korišćen samo u zubima miševa. Pa ipak, kao što je King’s College iz Londonskog instituta za stomatološki institut i vodeći autor Paul Sharpe izjavio za The Telegraph da “korišćenje lijeka koji je već testiran u kliničkim ispitivanjima za Alchajmerovu bolest pruža realnu mogućnost da ovaj stomatološki tretman brzo stigne u klinike”.

– Jednostavnost našeg pristupa čini ga idealnim kao klinički stomatološki proizvod za prirodno liječenje velikih šupljina, pružajući zaštitu pulpe i obnavljanje dentina – zaključio je Sharpe.

Izvor: World Economic Forum

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -