fbpx
NaslovnaSavjetiOdržavanje oralne higijene djece prije i nakon pojave zuba

Održavanje oralne higijene djece prije i nakon pojave zuba

- Advertisement -

Dobre navike četkanja zuba od samog početka prvi su korak ka zdravim zubima u budućnosti. Prvi, odnosno mliječni zubi obično počinju da niču u razdoblju između šestog i osmog mjeseca života, ali postoje velike individualne razlike. Djetetu ukupno izraste 20 mliječnih zuba – 10 u gornjoj 10 u donjoj vilici.

Zašto su važni mliječni zubi

Žvakanjem i usitnjavanjem hrane, mliječni zubi igraju važnu ulogu u probavnom sistemu. Takođe su važni za oblikovanje govora i pravilan izgovor, a imaju i značajnu estetsku komponentu jer pridonose ljepoti djetetovog osmjeha.

Treba naglasiti da je jedna od najvažnijih uloga mliječnih zuba da čuvaju mjesto za pravilno nicanje trajnih zuba. Takođe, mliječni zubi omogućuju normalan razvoj vilica i mišića. Karijesom zahvaćeni mliječni zubi mogu prenijeti infekciju na trajne zube, a svaki prijevremeno izgubljeni zub predstavlja potencijalni uvod u brojne nepravilnosti, koje u kasnijem periodu nerijetko zahtijevaju dugotrajnu i skupu terapiju. Ako sve to uzmemo u obzir, možemo reći da je zdravlje dječjih zuba vrlo važan segment opšteg djetetovog zdravlja.

Čekajte već od prvog zuba

Zdravu naviku redovnog održavanja oralne higijene kreirajte rano. Nakon rođenja, prije nicanja zuba, djeci usnu duplju treba bristai čistom, vlažnom gazom nekoliko puta na dan. Tako se stvaraju preduslolvi za kontrolu plaka (štetnih naslaga ostataka hrane, bakterija i njihovih toksina na zubima) i navikavaje se na održavanje oralne higijene.

Djecu ne treba stavljati na spavanje s bočicom koja sadrži zašećerene napitke, mlijeko, ili bilo što osim vode jer takva navika može dovesti do razvoja tzv. karijesa bočice. Čak i nakon dojenja, kad dijete zaspi i prestane sisati, poželjno je obrisati usnu duplju djeteta.

Sa pojavom prvog zuba taj zadatak preuzima četkica za zube kao i ona ruka koja s njom upravlja – roditeljska. Upravo iz tog razloga je bitna i edukacija roditelja o pravilnom izboru četkice, zubne paste i tehnike četkanja.

Pomozite djetetu da četka

Djeci je potrebna pomoć u četkanju zubi sve do 10. godine. Malo dijete nije dovoljno vješto s rukama da bi moglo ispravno četkati i ne može uvidjeti posledice nemarnog četkanja. Stoga je važno da roditelji pokušaju da stvore pozitivnu atmosferu prilikom četkanja kako bi cijeli proces bio zabavniji. U tu svrhu od pomoći može biti muzika, igra i slično.

Kako četkati zube

  • Zubi se morajuj četkati najmanje dva puta na dan, ujutro i uveče prije spavanja;
  • Odaberite četkicu s malom glavom i mekanim vlaknima. Drška bi trebalo da bude prilagođena dječjoj ruci, ali i ruci odrasle osobe koja djetetu pomaže pri četkanju;
  • Nanesite manju količinu zubne paste na četkicu, otprilike veličine djetetovog nokta;
  • Koristite paste bez fluora sve dok dijete ne nauči da ispljune;
  • Četkajte unutrašnju, vanjsku i gornju površinu zuba;
  • Uvijek četkajte istim redeosledom kako neki dio ne biste zaboravili;
  • Četkicu držite pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zube i desni. Četkajte uz lagan pritisak koristeći male pokrete. Važno je očistiti rubove desni, gdje se bakterije najlakše skupljaju;
  • Mliječni zubi često su dosta razmaknuti, te nije potrebna upotreba zubnog konca ili interdentalnih četkica koje čiste prostor između zuba. Nicanjem trajnih zuba, uz njihovo pranje četkicom, uvodi se i taj segment održavanja oralne higijene.

Budite uporni i maštoviti naročito ako četkanje postane izvor protesta vaših mališana. Sjetite se da djeca negoduju i prilikom presvlačenja i pranja kose, pa samo budite uporni. Vaša dosljednost dugoročno će se isplatiti.

Izvor: karahasan-zilic.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -