NaslovnaSavjetiOdržavanje higijene implantata i drugih nadoknada

Održavanje higijene implantata i drugih nadoknada

- Advertisement -

Bez obzira nalaze li se u vašim ustima prirodni ili vještački zubi, oralnu higijenu je važno održavati. Ukoliko ste jedan od onih koji misle da stavljanjem vještačkih zuba bilo da se radi o protezi ili fiksnom radu, četkicu možete otpisati, vrijeme je da vam se mišljenje promijeni.

pranje-zuba-sa-protezomKod pacijenata s fiksnim protetskim nadomjescima od izuzetne je važnosti održavanje oralne higijene. Postavljanjem nadomjestka na zub on je zaštićen od nakupljanja plaka, ali na spoju zuba i nadomjestka dolazi do pojačanog nakupnjanja plaka stoga taj dio treba posebno dobro oprati. Nedovoljnim čišćenjem tog spoja dolazi do stvaranja kamenca, ali i do progresije bakterija u zub. Kamenac stvara upalu na gingivi što rezultira povlačenjem zubnog mesa, čime dolazi do još većeg izlaganja spoja između zuba i krunice.

Što je zub izloženiji podložniji je i karijesu jer više nije zaštićen krunicom. Bez obzira o kojem materijalu nadomjestka se radi, vijek njenog trajanja uveliko zavisi od higijene pacijenta. Prosječno vrijeme trajanja fiksnog nadomjeska je pet godina, no to se može skratiti i povećati zavisno od održavanja rada. Danas na tržištu postoje razna sredstva za održavanje oralne higijene, što ponekad može biti zbunjujuće za pacijente. Na umu uvijek morate imati da je najbitnije mehanički ukloniti sve naslage četkicom, a tek onda na red dolaze hemijska sredstva kao što su vodice za ispiranje. Odaberite mekanu četkicu kojom ćete moći nježno očistiti spoj zuba i zubnog mesa, a međuzubne prosotore čistite interdentalnim četkicama. One dolaze u različitim veličinama, s toga se s vašim stomatologom posavjetujte koja bi vama najviše odgovarala. Pacijenti koji imaju mostove takođe se mogu poslužiti oralnim tušem kojim mogu odstraniti nasalge hrane ispod privjesnih zuba.

Pacijenti s totalnim protezama takođe moraju održavati svoje protetske nadomjestke. Na površini proteza dolazi do nakupljanja plaka, te ukoliko se on ne odstrani, u njega se ugrađuju minerali pa se on pretvara u kamenac koji može biti obojen različitim sastojcima iz hrane i pića. Za čišćenje proteze dovoljna je i obična zubna četkica i bitno je temeljito iščetkati sve površine bar jednom dnevno. Tokom spavanja protezu je preporučljivo izvaditi iz usta, iz higijenskih razloga i kako bi se sluznica mogla oporaviti od opterećenja. Na tržištu postoje i specijalna sredstva za dezinfekciju proteza, u kojima možete držati protezu preko noći.

Autor: Daniela Medojević dr.med.dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -