fbpx
NaslovnaObavještenjaNova studija o pozitivnim učincima dojenja na razvoj oralnog zdravlja

Nova studija o pozitivnim učincima dojenja na razvoj oralnog zdravlja

- Advertisement -

Pored toga što je izvor ishrane, majčino mlijeko takođe igra važnu ulogu u oblikovanju zdravog oralnog mikrobioma kod beba, ukazuje nova studija Queensland University of Technology (QUT). Studija je pokazala da je rast nekih mikroba bio inhibiran i usporen 24 sata nakon miješanja majčinog mlijeka i bebine pljuvačke.

Ovo usporavanje odnosilo se na mikroorganizme koji se smatraju patogenim, ali i one koji se obično nalaze u ustima djeteta. Ova reakcija smatra se proizvodom interakcije neonatalne pljuvačke i majčinog mlijeka pri čemu dolazi do oslobađanja antibakterijskih jedinjenja, uključujući vodonik peroksid, smatraju autori studije.

– Majčino mlijeko ima visoke koncentracije enzima ksantin oksidaza, koji djeluje na dva supstrata pronađena u bebinoj pljuvački – saopštila je Emma Svini, iz Instituta za zdravlje i biomedicinske inovacije pri QUT.

Ona je u radu  objavljenom u časopisu Scientific Reports dodala kako oslobađanje vodonik-peroksida aktivira sistem laktoperokidaze čiji proizvodi poput pojedinih jedinjenja takođe imaju antibakterijsku aktivnost.

– Ova jedinjenja su u stanju da regulišu rast mikroorganizama – zaključila je, između ostalog, Svini.

Prema njemnim riječima, sastav oralne mikorbiotike novorođenčadi je važan faktor koji utiče na zdrav razvoj, dok promjene bakterijskih zajednica kod novorođenčadi mogu imati važne implikacije za razvoj infekcija i oboljenja u ranom u životu.

– Dok je oralna mikrobiotika kod odraslih stabilna, naše studije su pokazale da je mikrobiotika u ustima novorođenčadi mnogo dinamičnija i reklo bi se da se načinom ishane u prvih nekoliko mjeseci života mijenja – zaključuje Svini.

Međutim, ovo takođe ima značajne implikacije na prijevremeno rođene ili oboljele bebe koje se hrane vještački (infuzijom, ili cijevima).

– U ovim slučajevima ne dolazi do miješanja majčinog mlijeka i bebine pljuvačke i bebe bivaju “uskraćene” za dobrobiti antibakterijskih jedinjenja koja se oslobađaju tokom dojenja – smatra ona.

Svini je takođe zaključila kako su otala istraživanja pokazala da upravo vodonik peroksid može ostati aktivan na nivou pH sličnog onom kao u bebinom želudcu, tako da se, smatra Svini, ovaj proces može nastaviti i u bebinom stomaku.

Izvor: timesnownews.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -