fbpx
NaslovnaZanimljivostiNjemački naučnici kreirali premaz koji sprečava infekcije kod implanta

Njemački naučnici kreirali premaz koji sprečava infekcije kod implanta

- Advertisement -

BREMEN – Milion dentalnih implanta su godine ugradi u Njemačkoj, ali značajan dio njih ne uspije da opstane u ustima zbog problema kao što su infekcija tkiva uzrokovana bakterijama. U budućnosti, ove infekcije bi mogle biti spriječene zahvaljujući novom plazma implant premazu koji su razvili istraživači na Fraunhofer institutu za tehnologiju proizvodnju i napredne materijale (IFAM) u Bremenu. Premaz, pod nazivom DentaPlas, ubija patogene koristeći srebrne jone i time dugoročno poboljšava učinkovitost implanta, objavio je Fraunhofer.

implant premazBakterijske infekcije koje prouzrokuje implant su neprijatne komplikacije, koja nose visok rizik od deformacije vilica. Sa ugradnjom implanta kreće trka između zaraznih patogena i ćelijskog odbrambenog sistema organizma. Ako bakterije pobijede, one formiraju biološki sloj preko titanijuma da bi se zaštitile od antibiotika. Kada implant zaposjednu koloniije bakterija, rezultat je upalna reakcija, što može dovesti do atrofije kosti.

Kako bi se smanjio rizik od infekcije i poboljšale dugoročne pozitvni efekti implanta, istraživači na Fraunhofer IFAM u Bremen su razvili novu vrstu implantnog premaza. U DentaPlas premaz sprečava razvoj bakterija, što omogućava brže oseointegracije. Trik za ovo leži u kombinovanju površinskih materijala sa raznim fizičkim i hemijskim svojstvima.

– Kreirali smo DentaPlas premaz koji je obliku grube teksture, koja pomaže ćelijski rast  objasnio je dr Ingo Grunwald – projekt menadžer u Fraunhofer IFAM. Istraživači su integrisane nano-čestice srebra u plazma polimerski premaz, tanak samo 100 nm. Srebrne nanočestice rastvaraju se u periodu od nekoliko sedmica, a za to vrijeme, oni neprekidno oslobađaju male količine antimikrobnih srebrnih jona, koji ubijaju bakterije.

– DentaPlas sistem se sastoji od tri sloja, i to dva sloja polimera koji okružuju središnji sloj srebra. U okviru ove strukture se formira svojevrsni rezervoar, a najudaljeniji sloj oslobađa jone. Ovo je korisno jer sprečava direktan kontakt između tkiva i srebrne čestice – rekao je dr programer Dirk Salz. Istraživači mogu promijeniti koncentraciju srebra, kao i debljinu slojeva i njihovu poroznost. Ovo omogućava da srebrni joni prodru u najudaljenije slojeve polimera.

U ispitivanjima sa implantima i uzorcima titanijuma, istraživači Fraunhofer IFAM su pokazala da DentaPlas premaz nema samo antimikrobna, već i potpuno biokompatibilna i sterilizacijska svojstva. Istraživači će predstaviti implant sa motivima DentaPlas premaza na MEDICA sajmu u Düsseldorfu u Njemačkoj koji se održava od 16. do 19. novembras (dvorana 10, štand G05).

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -