NaslovnaSavjetiNE RADITE OVO NIKADA: Otac iz Podgorice ćerki zub izvadio kliještima

NE RADITE OVO NIKADA: Otac iz Podgorice ćerki zub izvadio kliještima

- Advertisement -

Poslednjih nekoliko dana internetom kruži snimak Podgoričanina koji se ćerki zub izvadio kućnim alatom i snimkom se pohvalio objavljujući ga na svom Facebook profilu.

meto-azemi2Kako portal Stomatologija.me sarađuje sa profesionalcima iz ove oblasti nekoliko njih smo kontaktirali kako bi smo provjerili koliko ovaj način može uticati na zdravlje djece. Svi su se složili da je ovaj način vađenja zubića opasan iz više razloga.

Prva i osnovna stvar koja je rizična kod ovog zahvata je (ne)higijena. Kliješta i ostali djelovi kućnog alata su legla bakterija koja mogu da izazovu opasne infekcije u ustima koje se mogu proširiti i na ostale djelove organizma. Stomatolozi zbog mogućih infekcija ne savjetuju ni vađenje zubića mališana prstima ili koncem, već je neophodno potražiti pomoć stručnjaka. Kasnije komplikacije je mnogo teže sanirati, a mogu i da dovedu do veoma teških posledica.

Takođe, vrlo je važan i raspored ispadanja zubića, jer se često može desiti i da se klati po nekoliko zubića odjednom, zbog toga što stalni zub “razgrađuje” korijen mliječnog. Nasilnim vađenjem možete da izvadite zub koji još nije “spreman” da ispadne, pa ukoliko se ta ravnoteža poremeti, može se dogoditi da stalni zubi ne izrastu u pravilnom rasporedu. Svaki poremećaj nicanja zuba jako teško se ispravlja i zahtijeva dugogodišnje nošenje proteza. Zato je najbolje da pustite da mališanima zubi ispadaju sami.

Dakle, savjeti stomatologa u vezi sa ovim, ali i svim sličnim sučajevima, je da ništa ne pokušavate sami već da se obratite ljekarima koji će na najbolji i najprikladniji način sanirati sve problematične situacije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -