NaslovnaZanimljivostiNaučnici razvili materjal koji štiti ortodontske aparate od nakupljanja i razvoja bakterija

Naučnici razvili materjal koji štiti ortodontske aparate od nakupljanja i razvoja bakterija

- Advertisement -

Prema podacima Američkog udruženja ortodonata samo u Americi i Kanadi više od pet miliona ljudi su na ortodonstkim tretmanima (uglavnom fiksna ortodoncija i aligneri) za koje se koriste materijali koji su podložni bakterijskoj kontaminaciji.

Naučnici sa Univerziteta Yonsei i Kyung Hee iz Seula su svojim naučnim istraživanja razvili zaštitni film koji može da redukuje rast bakterija na ortodontskim aparatima i drugim stomatološkim nadoknadama.

Bakterije se najčešće zadržavaju na bezbojnim alignerima i retainerima, koji inače imaju problem da su vrlo neotporni na abraziju. Naučnici iz Seula su sebi za cilj postavili razvoj jednostavnog, jeftinog i lako dostupnog zaštitnog materijala u obliku fima koji može da spreči razvoj bakterija na ortodonstkim aparatima.

Njihova inspiracija za ovaj poduhvat bili su super-hidrofilni antibakterijski zaštitni materijali koji se primenjuju na drugim medicinskim aparatima, a cilj im je bio da naprave neki sličan materijal koji se može upotrebiti na plastičnim aparatima i nadonadama koji se nose u usnoj duplji.

Tokom istraživanja naučnici su postavljali slojeve zaštitnog filma na ploče od polimera koje su modifikovane sa glikolom (PETG – polymer sheet modified with glycol). Ovaj zaštitni film je stvarao super-hidrofilnu površinu koja je onemogućavala bakterije da se lepe na nju, što je sledstveno dovelo do redukcije rasta bakterija i do 75 procenata. Plastični materijal prekriven zaštitnim filmom je pored smanjenja rasta bakterija dobio i na jačini i izdržljivosti, što je potvrđeno testiranjem u simulaciji situacije u usnoj duplji, sa veštačkom pljuvačkom i raznim kiselim rastvorima.

Ovo istraživanje, pod naslovom “A polysaccharide-based antibacterial coating with improved durability for clear overlay appliances“, objavljeno je u online izdanju ACS Applied Materials and Interfaces u maju 2018.godine, a planirano je objavljivanje i u štampanom izdanju.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -