NaslovnaZanimljivostiNaučnici pronašli novi super-materijal za plombe i ispune

Naučnici pronašli novi super-materijal za plombe i ispune

- Advertisement -

BUKUREŠT – Tipična zubna plomba napravljena od mješavine metala ili kompozita praškastog stakla i keramike se tokom vremena troši i nerijetko je treba mijenjati. Kako bi se pronašao materijal koji ne korozira, a koji je jači od običnog kompozitnih materijala, istraživački tim iz Rumunije je u okviru naučne studije predložio grafen oksid kao idealno netoksično punjenje za plombe koji ne korozira, prenose naučni portali.

implant premazU studiji, tim međunarodnih naučnika je istraživao citotoksična svojstva različitih vrsta grafena i njihov potencijalu upotrebu u proizvodnji stomatoloških materijala. – Ideja projekta je da dodajemo grafen u stomatološke materijal, kako bi povećala njihovu otpornost na koroziju i poboljšali njihova mehanička svojstva – objasnila je dr Stela Pruneanu iz Nacionalnog instituta za istraživanje i razvoj Izotopne i molekularnu tehnologije u Rumuniji.

Zbog kontradiktorne informacije u vezi sa citotoksičnosti grafena, istraživači su prvo utvrdili toksičnost materijala za zube. Da bi se to postiglo, oni su analizirali različite oblike grafena, uključujući grafen oksid, termički izmjenjene vrste grafen oksida i azot-dopirani grafen.

Za termički izmjenjen grafen oksid je utvrđeno da je vrlo otrovan, a azot-dopirani grafen oštetio je membrane pri visokim dozama (20 i 40 mikrograma po mililitru), što je oboje neprikladno za upotrebu u proizvodnji stomatoloških materijala za ispune. Međutim, grafen oksid je pokazao da ima antioksidativna svojstva. Upoređujući tri vrste grafena, za grafen oksid je utvrđeno da je najmanje toksičan.

– Rezultati su bili vrlo zanimljiv i pokazali su da je grafen prikladan za upotrebu u proizvodnji stomatoloških materijala – rekla je dr Gabriela Adriana Filip, profesorka na Univerzitetu Iuliu Haţieganu za medicinu i farmaciju u Rumuniji.

Istraživači vjeruju da njihova otkrića mogu dovesti do skorog početka primjene materijala na bazi grafena u stomatologiji budućnosti. Sljedeći korak za istraživače je da testiraju koliko su stomatološki materijali na bazi grafen oksida kompatibilni sa zubima.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -