fbpx
NaslovnaZanimljivostiNaučnici otkrili novu, bezbjednu hemiklaliju za izbjeljivanje zuba

Naučnici otkrili novu, bezbjednu hemiklaliju za izbjeljivanje zuba

- Advertisement -

Zubi sada mogu biti izbijeljeni hemijskim sredstvima bez oštećenja, tvrde istraživači sa Nanchang Univerziteta u Kini, koji su uradili naučno istraživanje na ovu temu.

Istraživanje je otkrilo novu hemikaliju, nazvanu nano-TiO2 @ PDA-a, koja se može koristi za bijeljenje zuba, što bi moglo da pomogne u izbjegavanju štetnih efekata vodonik peroksida.

Vodonik-peroksid je uobičajen kod tretman izbjeljivanja zuba, ali može ih učiniti osjetljivijim i uticati na njihovo oštećenje.

Sada studija objavljena u časopisu Američkog hemijskog društva sugeriše kako modifikovani oblik titanijum dioksida može biti efikasan i bezbjedan izbjeljivač zuba. Titanijum dioksid se koristi širom svijeta za beljenje plastike, papira, boje i pilula. Takođe se koristi u šminkanju za osvjetljivanje kože.

U eksperimentu kojim je testiran titanijum dioksid, naučnici su kombinovali hemikaliju sa prirodnim lijepkom, zvanim polidopamin. Tokom eksperimenta je kombinacija ovih hemikalija aplikcirana na zube, a zatim aktivirana pod plavim svetlom na isti način kao vodonik peroksid. Zaključak istraživanja odnosno eksperimenta je da ova hemikalija ima istu sposobnost beljenja kao vodonik-peroksid – pri tom ni na koji način nije oštetila zube.

– Ovo interesantno istraživanje nove tehnike upotrebe modifikovanih nano čestica titanijum dioksida sa polidopaminom moglo bi da zaustavi negativne efkte upotrebe vodonik perkosida – rekao je dr Ričard Markes, stomatolog iz Londona.

On je, međutim, dodao i kako bi trebalo sprovesti dodatna istraživanja da bi se ova tehnologija mogla uvesti u stomatološku praksu.

Zubi, odnosno njihova boja, vremenom se mijenja zbog mrlja od hrane i pića, naročito onih sa jakim bojama poput crnog vina, kafe i čaja.

Najčešća hemikalija za izbjeljivanje zuba, vodonik-peroksid, radi tako što izvlači neželjenu boju – proces se ubrzava plavim svijetlima kako bi se smanjila šteta koju bi ova hemikalija mogla da izazove na zubima ukoliko bi duže stajala na njima.

Ipak, bez bzira na vrijeme provedeno na zubu, hemikalije mogu oštetiti zubnu gleđ. Ovo dalje može promijeniti oblik i izgled zuba i učiniti ih još osjetljivijim.

Korišćenjem titanijum-dioksida može se izbjeći oštećenje gleđi

Korišćenjem modifikovanog titanijum dioksida može se u potpunosti izbjeći ovaj negativan efekat, uz isti efekat bijeljenja, tvrde naučnici.

Istraživači su u svojoj studiji novi gel ostavilil na zubiuma četiri sata i utvrdili da je efekat bijeljenja sličan onom kao kod upotrebe vodonik peroksida, uz veliku prednost da nije bilo oštećenja gleđi.

Naučnici, takođe, smatraju da je hemikalija manje toksična za žive ćelije, kao i da ima čak i neke antibakterijske osobine što bi istovremeno moglo pomoći pri čišćenju zuba.

Nano-TiO2 @ PDA-a ne oštećuje gleđ

Profesor koji je vodio istraživanje, dr Lan Liao kazao je kako je “bilo zanimljivo otkriti da na površini zuba nije pronađena značajna šteta od emajla”.

 – Za razliku od toga, nakon tretiranja sa 30 odsto vodonik peroksidom, površina zubne gleđi pokazala je očiglednu demineralizaciju i pojavljuje se kroz strukturu saća. Korišćenje nano-TiO2 @ PDA-a aktivirano plavim svijetlima je s toga prikladnije za stvarno nedestruktivno bijeljenje zuba – kazao je dr Liao.

Izvor: Daily Mail

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -