fbpx
NaslovnaZanimljivostiNaučnici otkrili da pljuvačka pomaže u zarastanju rana

Naučnici otkrili da pljuvačka pomaže u zarastanju rana

- Advertisement -

Za pljuvačku se oduvijek zna da blagotvorno djeluje na zarastanje rana, a time se bavilo i novo naučno istraživanje kojim se tražio razlog zašto rane u ustima brže i bolje zarastaju od drugih rana po tijelu.

Odgovor je možda pronađen tokom ovog istraživanja gde je utvrđivan efekat histatin-1 peptida iz pljuvačke na angiogenezu tj. formiranje krvnih sudova što je neophodno u fazi isceljenja rana. Histatin-1 peptid podstiče proces angiogeneze, kao i ćelijsku adheziju i migraciju.

Ovo istraživanje sprovedeno je na Institutu za naučna istraživanja u stomatologiji Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Santjago, Čile. Istraživanje je uključivalo eksperimente na tri nivoa – endotelijalnom na ćelijskoj kulturi, zatim na pilećem embrionu kao ćivotinjskom modelu, kao i na uzorcima zdrave ljudske pljuvačke. U sva tri modela je utvrđeno da Histatin-1 i pljuvačka povećavaju formiranje novih krvnih sudova.

– Ovi rezultati otvaraju nove alternative u smislu boljeg razumijevanja razlika u zarastanju rana u usnoj šupljini in a koži. Mi vjerujemo da će ovo istraživanje da pomogne prilikom dizajniranja najboljeg pristupa za unapređenje zarastanja rana – izjavio je koautor istraživanja dr Visente A. Tores, docent na Insitutu.

Istraživači su trenutno angažovani u sledećoj fazi ovog istraživanja u kojem koriste molekule kojim generišu izradu materijala i implantata kojim će moći da se pomaže i poboljšava zarastanje rana.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -