NaslovnaZanimljivostiNaučnici na korak do stvaranja prvog efikasnog gela za obnavljanje zubne gleđi

Naučnici na korak do stvaranja prvog efikasnog gela za obnavljanje zubne gleđi

- Advertisement -

Kako karijes predstavlja najčešći oblik hroničnih bolesti profesorica sa Univerziteta Južna Karolina Dženet Moradian-Oldak istraživala je metode regenerisanja zubne gleđi što je težak poduhvat s obzirom da gleđ nije živo tkivo. Ona je u saradnji sa kolegama ispitivala mogućnosti korišćenja matriks metaloproteinaze-20, MMP-20, enzima koji se može naći samo u zubima a čija je svrha da olakša formiranje kristalizaciju gleđi.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

MMP-20 oslobađa se u veoma ranoj fazi formiranja gleđi, koristi se proteinima tokom kristalizacije gleđi i zajedno sa drugim enzimima pomaže da se usta oslobode „mulja“  kako bi ćelije koje stvaraju gleđ mogle dodati više minerala.

Morodian-Oldak i njen tim  je takođe stvorio amelogenin-kitozan hidrogel koji bi mogao da preduprijedi rano propadanje zuba stvaranjem sloju nalik gleđi koji čak do 70 odsto smanjuje rizik od lezija. Istraživači smatraju kako MMP-20 može da pomogne u razumevanju mehanizama formiranja gleđi kao i da bi mogao biti od velike pomoći u stomatologiji.

Cilj naučnika koji stoje iza ove ideje je da u bliskoj budućnosti omoguće pacijentima da preko noći koriste štitnik za zube ili zubne trake zasićene hidrogelom i tako regenerišu gleđ i smanje osjetljivost zuba. Iako postoje zubne paste i tečnosti za ispiranje koje sadrže MMP-20 Moradian-Oldak smatra da oni nisu rešenje jer samo ovaj gel može da dopre u sve pukotine na zubu i tu se zadrži.

Istraživači su testirali gel u okruženju koje imitira biohemijske procese u usnoj duplji  i došli do zaključka da ovo može biti višestruko efikasnije od tradicionalnih krunica čije prijanjanje tokom vremena slabi.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -