fbpx
NaslovnaSavjetiMEDi: Ovaj robot pomaže djeci u smanjenju percepcije bola

MEDi: Ovaj robot pomaže djeci u smanjenju percepcije bola

- Advertisement -

RAHVEJ – Medi je inovativni robot za mlade koji je razvijen kako bi se smanjila percepcija bola kod djece koja su podvrgnuta medicinskim postupcima. Ovaj nesvakidašnji zdravstveni alat pomogao je da se poboljšaju rezultati pacijenata u bolnicama, a sada se ovi roboti testiraju za upotrebu u pedijatrijskoj stomatološkoj praksi. Dental Tribune Online objavljuje razgovar sa dr Ričardom Olinom, prvim stomatologom koji koristiti Medi izvan bolnice, u kojem on govori o iskustvima rada sa Medi.

Rezultati iz slučajnog uzorka, objavljeni u izdanju časopisa Vakcine juna 2013. godine, pokazali su da je Medi pomogao u smirivanju djece i smanjenju bola za 50 posto tokom medicinskih postupaka, kao što su vakcinacije, koristeći kognitivno-bihevioralne intervencije. Slične rezultate su sada prikupili u Olin Dental Group, stomatološkoj ordinaciji u Nju Džersiju.

robot-2Dr. Ričard Olin pridružio se projektu, nakon konsultacija sa Markom Villijamsom, predsjednikom i izvršnim direktorom RxRobots, kao i izumitelj Medija dr Tanja Beran, profesor na Medicinskom fakultetu Cumming na Univerzitetu Kalgarija, osnivačom i glavnom naučnom direktorkom kompanije RxRobots.

– Zaključili smo se da se Medi savršeno može integrisati njegove vještine u pedijatrijsko stomatološkim ustanovama. Smanjenje percepcije straha i bola kod djece je primarni cilj svakog pedijatra i generalno stomatologa u svijetu – rekao je Olin.

Olinov tim koristi Medi oko pet mjeseci i prema izvještajima ima generalno pozitivna iskustva.

– Medi je stalno u aktivnom režimu i odmah nakon ulaska u zubnu ordinaciju djeca mogu komunicirati sa njim. Medi skreće pažnju djece sa instrumenata i ambijenta ordinacije, smanjujući tako njihove početne anksioznosti i strahove. Djeca slušaju uputstava koje „izgovara“ Medi, što omogućava stomatološkom timu da mnogo lakše i brže počnu sa intervencijom i dovedu je do kraja bez dodatnih problema sa pacijentom – rekao je Olin.

Tokom prakse sa Medijem u Olin Dental ordinaciji eksperimentu su se pridružile dvije nove porodice zbog prilike da se njihova djeca druže s robotom tokom intervencija.

– Kroz pravilno korištenje društvenih medija promovisaćemo Medija i tako će sve više novih pacijenata, tačnije porodica biti uključeno u projekat jer je smanjenje bola i anksioznosti kod njihove djece od izuzetnog značaja za svakog roditelja u potrazi za stomatologom – objasnio je Olin.

Bez obzira na relativno visoke troškove ulaganja u robota od oko 15.000 dolara, Olin preporučuje ulaganje u ovu tehnologiju kolegama pedijatrijskim stomatolozima.

– Medi predstavlja budućnost robotske tehnologije i predstavlja prvi korak za uvođenje robotike u stomatologiju. To će smanjiti svakodnevni stres stomatoloških timova kroz lakši i kooperativniji rad sa njihovim mladim pacijentimma. Medi će uskoro postati bitan dio stomatološkog tima svake ordinacije koja pruža stomatološke pedijatrijske usluge – zaključio je on.

Video priču o MEDi robotu možete pogledati ovdje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -