fbpx
NaslovnaZanimljivostiMalokluzija problem svakog petog stanovnika na zemlji

Malokluzija problem svakog petog stanovnika na zemlji

- Advertisement -

Arheolozi su otkrili da lobanje sakupljene iz svih vijekova pokazuju da su ljudi prije imali savršeno poravnate zube. Generalno, naši drevni preci imali su manje stomatoloških problema zbog svoje okoline i ishrane (bez rafiniranog šećera). Iako šupljine i zaražene desni nisu bile neuobičajene. Ali ono što je zaista zapanjujuće su njihovi ujednačeni ugrizi. Danas, malokluzija (poremećaj normalnog zagriza) pogađa svakog petog stanovnika. Hiljade ortodonta i zubara problem sa neporavnatim zubima rješavaju vađenjem zdravih zuba. Ta ideja da se vađenjem zdravnih zuba napravi mjesta za druge zube, dugo je vladala u profesiji.

Epidemija moderne malokluzije vjerovatno nalazi svoje korjene ne u jednom već u nekoliko faktora koji doprinose jednom sveobuhvatnom problemu. Mnogi od nas više nemaju dovoljno velika usta da mogu da stanu zubi. Nije da imamo previše zuba, već su naše vilične kosti suviše male da bi im odgovarale. Zašto su naša usta manje? O tome imaju brojne teorije. Neki kažu da je priroda naše današnje ishrane glavni krivac. Naša meka, kašasta brza hrana i pakovani slatkiši su daleko od tvrdog mesa i vlaknastog voća i povrća, kojima su se  hranili naši preci.

Naše vilice su postale slabije i manje zato što velike čeljusti sa mnogo zuba nisu toliko potrebne. Druga teorija tvrdi da su sa pojavom industrijskog doba, žene zajedno sa muškarcima napustile farme i uputile se u gradove da rade u fabrikama. Majke više nisu imale vremena da odgajaju djecu majčinim mlijekom godinama, pa su počele da koriste boce. Rezultat? Suženje usne šupljine. Još jedna teorija pretpostavlja da je suženje lica rezultat nedostatka vitamina u savremenoj ishrani, posebno vitamina A, D i K2.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -