fbpx
NaslovnaSavjetiLoše oralno zdravlje utiče na slabljenje kognitivne funkcije kod starijih

Loše oralno zdravlje utiče na slabljenje kognitivne funkcije kod starijih

- Advertisement -

Dobra oralna higijena i redovne stomatološke posjete mogu igrati ulogu u usporavanju opadanja kognitivne funkcije tokom starenja, prenosi Science Daily pozivajući se na pisanje Journal of the American Geriatrics Society.

Rezultati istraživanja dolaze iz prvog sistematskog pregleda studija fokusiranih na oralno zdravlje i spoznaju – dva važna područja istraživanja s obzirom na rast populacije starijeg stanovništva, među kojima oko 36 odsto njih sa više od 70 godina već žive sa kognitivnim oštećenjima.

Istraživači su ispitivali da li je postoji povezanost između oralnog zdravlja i kognitivnog statusa kod starijih osobe.

– Klinički dokazi ukazuju da učestalost oralnih zdravstvenih problema značajno utiče na opadanje kognitivnih sposobnosti  starijih ljudi, posebno onih sa demencijom. Osim toga, mnogi od faktora koji su povezani sa lošim oralnim zdravljem kao što su loša ishrana i sistemske bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja takođe su povezane sa slabljenjem kognitivne funkcije – kazala je dr Bei Vu, sa Duke University’s School of Nursing.

Vu je sa kolegama analizirala presjeke podataka nekoliko relevantnih istraživanja rađenih između 1993. i 2013. godine od kojih su neki sakupljani tokom dužeg vremenskog perioda.

Neke studije su pokazale da reperi orlnog zdravlja kao što je broj zuba, broj šupljina, kao i prisustvo parodontopatije upućuju na povećanje rizika od opadanja kognitivne funkcije ili demencije. Ipak, bilo je i studija koje nisu mogle dovedu u vezu oračno zdravlje i kognitivnu funkciju.

Istraživači su takođe napomenuli da su zaključci izvedeni na osnovu broja zuba ili šupljina u nekim slučajevima u nepouzdani, ali da je dokazana povezanost parodontalnih bolesti, poput gingivitisa sa slabljenjem kognitivnog statusa ili opadanja kognitivnih funkcija.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -