NaslovnaZanimljivostiLokalna anestezija kod trudnica ne mora biti rizična pokazuje nova studija

Lokalna anestezija kod trudnica ne mora biti rizična pokazuje nova studija

- Advertisement -

Nova studija izraelskih naučnika pokazuje da lokalna anestezija tokom stomatoloških intervencija kod trudnica ne mora biti rizična.

trudnocaStudija je, kako se navodi, pružila dodatne dokaze da upotreba lokalnih anestetika tokom stomatoloških tretmana za vrijeme trudnoće nije povezana sa povećanim rizikom od većih zdravstvenih problema.

Kako bi procijenili moguće komplikacije prilikom izloženosti lokalnom anestetiku kao dio stomatološke zaštite za vrijeme trudnoće, autori su izveli komparativnu opservacionu studiju proučavajući trudnice između 1999. i 2005. godine. U istraživanju je učestvovalo 210 trudnica koje su dobile stomatološke lokalne anestetike tokom endodontskog liječenja (43 odsto), vađenja zuba (31 odsto) i restauracije zuba (21 odsto), kao i kontrolna grupa od 794 trudnica.

Tokom eksperimenta je otkriveno da stomatološke usluge i upotreba lokalnih anestetika tokom trudnoće nisu povezani sa povećanim rizikom od zdravstvenih problema, uključujući i cerebralnu paralizu, rascjep usne i srčane mane kod novorođenčadi. Osim toga, stopa pobačaja i preranog poroda nije se značajno razlikovala između dvije studijske grupe.

– Stomatolozi i doktori treba da ohrabruju trudnice da održavaju oralno zdravlje i koriste rutinske stomatološke usluge i tretmane kada se pojave problemi – kazao je vođa projekta dr Aharon Hagai.

Ako govorimo o realnim rizicima tokom trudnoće Hagai objašnjava o čemu je riječ.

Tokom trudnoće, hormonalne promjene mogu uticati na oralni mikrobiom, što može dovesti do povećanog rizika od karijesa i gingivitisa kod trudnica. Osim toga, žene mogu imati poteškoća prilikom pranja zuba zbog jutarnje mučnine, refleksa za povraćanje i povećanog krvarenja gingive. Želudačna kiselina od čestih povraćanja takođe može negativno uticati na zubnu gleđ.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -