NaslovnaZanimljivostiLjevoruki zubari u svijetu dešnjaka

Ljevoruki zubari u svijetu dešnjaka

- Advertisement -

Iako je istorija ljudske vrste obilježena ljevorukim genijalcima, poput Gaj Julija Cezara, Leonarda da Vinčija, Napoleona Bonaparte, Nikole Tesle ili Džimija Hendriksa, ljevaci su uvijek posmatrani kao “drugačiji” od “običnih” ljudi. Takvo razmišljanje ne zaobilazi ni stomatološku praksu pa smo odlučli da ispitamo da li ljevoruki zubari zaista imaju problema u obavljanju prakse i da li biti ljevoruki zubar možda ima i nekih prednosti.

ljevakLjevoruke osobe čine oko 13 odsto svjetskog stanovništva, a tokom poslednjih 100 godina ovaj broj se učetvorostručio. Zanimljivo je da se ljevorukima pripisuje brže razmišljanje, veća temperamentnost i mnoge druge specifičnosti.

Ljevorukost je češća kod muškaraca, nego kod žena, a za našu temu posebno je zanimljiva i činjenica da se za ljevake danas proizvode posebni aparati. Tako se na tržištu, ili makar na sajtu svjetske elektronske “robne kuće” “Alibaba” mogu pronaći stolice za ljevoruke stomatologe.

Naučna istraživanja – U određenim tretmanima ljevaci uspješniji

Kada je riječ o ozbiljnijim naučnim istraživanjima na ovu temu veoma je teško pronaći radove koji bi mogli zaslužiti epitet naučnog rada. Tako smo tokom internet pretrage pronašli samo jedan tekst vrijedan pomena, a u njemu su sadržani podaci sa učincima ljevorukih i desnorukih stomatologa u čišćenju kamenca. Studiju su uradili stručnjaci iz Odjeljenja za Parodontologiju, Stomatološkog fakulteta, Univerziteta Ataturk u Erzurumu, Turska.

Kako navode autori, cilj ovog istraživanja je bio da se procijeni povezanost pozicije stomatološke stolice i ruke koju koristi ljekar u otklanjanju zubnog kamenca. Ispitianici su bili studenti  koji su radili na  tradicionalnim stomatološkim stolicama i onim dizajniranim za ljevoruke zubare, a zadatak je bio uklanjanje kamenca sa donjih prednjih zuba dok je učinak mjeren indeksom kamenca. Prema podacima dobijenim tokom istraživanja, stomatolozi dešnjaci bili su uspješniji u radu na tradicionalnim stolicama, dok su ljevoruki studenti bili uspješniji tokom rada na stolicama dizajniranim za ljevake.

zubar-ljevakMožda i najinteresantniji podatak je da su ljevoruki zubari imali većeg uspjeha od dešnjaka. Osim toga, desnoruki stomatolozi su imali niži kvalitet učinka na stolicama za ljevake od ljevaka koji su radili na tradicionalnim stolicama. Takođe, dobijeni podaci ukazuju da su ljevoruki stomatolozi bili bolji od desnorukih u tretiranju mezijalnih i distalnih površina zuba, dok su desnoruki imali uspjeha samo u tretmanu distalnih djelova zuba.

Kako navode autori studije, dobijeni  rezultati ukazuju na bolju koordinaciju i veću uspješnost rada objema rukama kod ljevorukih stomatologa.

Iskustva studenata iz regiona: Nije lako biti ljevak na studijama stomatologije

Prema mišljenju nekih studenata i iskustvima koja dijele na forumima, biti ljevak na studijama stomatologije nije lako.

– Mašine su za dešnjake, ne samo da se stoji pacijentu sa strane s koje je levorukom nezgodno raditi, nego tu postoji i ceo spisak drugih problema.  Mi smo, recimo, učeni u kom položaju stojimo – s koje strane pacijenta i mašine – kada se vadi određeni zub. Ne stoji se na istom mestu i ne radi iz istog ugla kada se vadi gornji levi umnjak ili donja desna petica. A sve podrazumeva “pogrešan” položaj za levorukog studenta – kazala je jedna od nezadovoljnih studentkinja.

Ona takođe navodi i zanimljivu činjenicu da su se troje njenih ljevorukih kolega vrlo brzo navikli da rade sa obje ruke.

– Dakle, ne da su naučili da se služe desnom umesto levom, nego su hvatali instrumente (i sve što im se dodaje) i radili levom i desnom. Konačan rezultat je da je jedna od koleginica radila i vadila zube bolje od 2/3 studenata; dvojica starijih kolega su kasnije postali hirurzi – obojica i rade i šiju i levom i desnom rukom, i retko sam viđala sposobnije stomatologe – navodi ova studentkinja.

Zaključak koji bi se na osnovu ovogamogao izvući je da stomatolozi-ljevaci rade jednako dobro, a u nekim slučajevima čak i bolje od kolega dešnjaka. Iako podaci o poteškoćama tokom studiranja mogu uticati na mlade ljude da odustanu od studija stomatolgije, naš savjet i preporuka je da ne odustajete od te namjere – nikad se ne zna u kome od vas leži genijalac.

Video zapisi sa instrukcijama za stomatologe-ljevake

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -