fbpx
NaslovnaZanimljivostiLasersko izbjeljivanje zuba: Jednostavni tretman koji može biti gotov u pauzi za...

Lasersko izbjeljivanje zuba: Jednostavni tretman koji može biti gotov u pauzi za ručak

- Advertisement -

Izbjeljivanje zuba jedan je od najizvođenijih tretmana u stomatološkim ordinacijama, a u odnosu na druge postupke, lasersko izbjeljivanje zuba je kraće i traje svega 20 minuta, što ga čini idealnim tretmanom čak i tokom pauze za ručak.

Osjetljivost zuba nakon tretmana nije toliko izražena zbog čega je popularniji izbor u odnosu na druge metode izbjeljivanja. Rezultati su vidljivi odmah nakon zahvata, a zubi su svjetliji od čeiri do šest nijansi.

Zašto zubi žute, tj. mijenjaju boju

Brojni su uzroci promjene boje zuba. Mogu se podijeliti na vanjske i na unutrašnje. Vanjski uzroci promjene boje najčešće su životne navike poput pušenja te konzumacije kafe i tamnih pića.

Unutrašnji uzroci obojenja zuba su kompleksniji, a mogu biti posljedica odlaganja pigmenata u samu strukturu zuba, kao npr. obojenje od pojedinih antibiotika, posljedica genetike, starenja ili uslijed odumiranja živca unutar zuba (gubitak vitaliteta) te neispravnog liječenja.

Vanjska obojenja se lakše tretiraju od unutrašnjih, za koje je proces izbjeljivanja dugotrajniji i razlikuje se zavisno od uzroka.

Takođe, zubi žutih i smeđih nijansi se lakše izbjeljuju od zubi sivkastih i plavkastih tonova.

Prednosti izbjeljivanja zuba laserom

  • Promjena boje zuba za otprilike četiri do šest nijansi
  • Tretman traje svega 20 minuta
  • Pogodan za osobe s osjetljivim zubima

Izvor: Poliklinika Bagatin

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -