fbpx
NaslovnaZanimljivostiI krokodili imaju ličnog "stomatologa"

I krokodili imaju ličnog “stomatologa”

- Advertisement -

Zubi, kao organ, su tu sa razlogom. Višefunkcionalni su i to počev od uobičajenog žvakanja, preko mogućnosti odgrizanja dijela uha tokom boks – meča, pa sve do otvaranja boce piva.

Iako baš ne preporučujem ovo zadnje (mada ni ono prvo), složićete se da su nam zubi vrlo korisni i da treba da smo zahvalni na njihovom postojanju (ovo dobro znaju oni koji su ostali bez njih).

krokodil pticaMeđutim, zubi nisu svojstveni samo ljudskoj rasi, već i skoro svim životinjskim vrstama na svijetu. Njihova raznolikost i prilagodljivost zahtjevima pojedinih vrsta je stvarno zapanjujuća.

Uzmimo samo na primjer, ajkulu: svi njeni zubi su veoma oštri i nalik su nazubljenim sjekutićima koji su poređani u 5 redova.

Za ovu vrstu je karakteristično što svaki zub ima “vijek trajanja” od nedjelju dana nakon čega se zamijeni novim tako da ajkula, u toku svog životnog vijeka, promijeni i do 30 hiljada zuba.

Slično njima, krokodili za života promijene “svega” dvije do tru hiljade zuba. Za krokodile je, međutim, mnogo karakterističnija njihova higijena zuba. Zapravo, krokodili imaju svog ličnog “stomatologa” – jednu vrstu ptice (Egipatska zviždovka) kojoj krokodil veoma rado otvori usta kako bi se ona nasladila ostacima hrane. Na taj način krokodil dobije besplatnu stomatološku intervenciju, a zviždovka besplatan obrok.

Životinja sa najvećim brojem zuba je delfin. On u svojim ustima ima preko 200 zuba.

Slonovi imaju četiri generacije zuba (za razliku od ljudi koji imaju dvije: mliječnu i stalnu). Njihovi očnjaci su najveći zubi na svijetu.

Od nama bližih životinja, i psi i mačke imaju mliječne i stalne zube. Mačke imaju 30 stalnih zuba a psi nešto malo više – 42.

I na kraju – čuvajte vaše zube i cerite se što više. Izgleda da u životinjskom svijetu to privlači jedinke suprotnog pola. Možda radi i kod nas? Vrijedi probati.

Izvor: Vijesti; Autor: dr Miloš Radulović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -