fbpx
NaslovnaZanimljivostiKompjuterizovana anestezija: Savremeni bezbolni sistem anesteziranja

Kompjuterizovana anestezija: Savremeni bezbolni sistem anesteziranja

- Advertisement -

Za veliki broj pacijenata lokalna anestezija je najneprijatniji dio tretmana kod stomatologa. Bol prilikom davanja lokalne anestezije nastaje kada igla prodire duboko i oštećuje okolno tkivo. On može potrajati i posle prestanka dejstva anestezije. Ovo se posebno odnosi na donju vilicu gde se koristi duža igla. Prilikom ubrizgavanja anestetka u tkivo, povećava se pritisak u njemu i javlja se bol.

Zato u našoj ordinaciji koristimo najsavremeniji sistem za davanje lokalne anestezije koji ne izaziva bol. Ova nova tehnologija je vrlo popularna kod pacijenata koji imaju fobiju od injekcije.

Prvi u Srbiji predstavljamo našim pacijentima inovativno rešenje za bezbolnu posjetu stomatologu, kompjuterizovanu anesteziju Calaject.

Šta je to Calaject

Calaject je u osnovi kompjuterski kontrolisana inekcija. Ona služi da obezbijedi potpuno bezbolno, sigurno i djelotvorno davanje lokalnog anestetika prilikom obavljanja svih rutinskih stomatoloških intervencija uključujući: popravku zuba, vađenje živca, brušenje za krunice itd. Ubrizgavanje anestetika kontroliše kompjuter, tako da je inekcija spora, konstantna i komforna. Mjerenjem otpora u tkivu na koji nailazi tečnost prilikom ubrizgavanja, kompjuter izračunava najpravilniji položaj tanke igle i na to upozorava terapeuta.

Prije dodira sa tkivom, instrument izbacuje nekoliko kapi da bi anestezirao tkivo prije kontakta sa tankom iglom, a pacijentu je obezbijeđen maksimalno ugodan i opušten tretman.

Gdje se aplikuje anestezija

Sistem je posebno dizajniran da obezbijedi anesteziju za pojedinačan zub ubrizgavanjem anestetika u tanak prostor između zuba i desni koja ga okružuje.

Postupak se vrši bez bola i vrlo efikasno, bez osjećaja utrnulosti usne i jezika. Nakon klasične lokalne anestezije bili su potrebni sati da prođe utrnulost usne da bi pacijent mogao da nastavi sa radnim aktivnostima ili konzumira hranu.

Koje su prednosti u odnosu na klasičnu iglu i špric

  • Precizna kontrola ubrizgavanja i potiskivanja anestetika omogućavaju da injekcija bude bezbolna, čak i kod manje pristupačnih zuba i regija kao što je nepce, gdje je injekcija obično bolnija.
  • Ergonomski dizajn i mala težina stomatologu omogućavaju da lako rotira i manipuliše nastavkom, te preciznije pogodi mjesto anestezije
  • Standardne tehnike anestezije su mnogo komfornije i efikasnije kada se koristi kompjuterizovana anstezija
  • Sa jednom ampulom anestetika moguće je anestezirati veći broj zuba
  • Nema kolateralne utrnulosti usne, jezika, nosa! Anesteziran je samo zub na kome se radi ili koji se vadi!

Izvor: dentalplaza.rs

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -