fbpx
NaslovnaSavjetiKoliko je izgled zuba važan za životni i poslovni uspjeh

Koliko je izgled zuba važan za životni i poslovni uspjeh

- Advertisement -
Autor: mr.sc. Nataša Radica, DMD, spec.ortodont

Brojne studije pokazuju da se lijepi ljud smatraju inteligentnijim pa dobijaju bolje poslove, bolje su plaćeni i imaju srećnije brakove, a za takvo mišljenje presudan je njihov – osmjeh!

Povezanost između fizičkog izgleda i društvene prihvaćenosti odavno je utvrđena. Opšte prihvaćen koncept “ono što je lijepo je i dobro” atraktivnim ljudima je, zahvaljujući njihovom izgledu, približio brojne društvene benefite.

Glavni razlog zašto nam je neko lice lijepo, a i ono što prvo primijetimo na licu te osobe, su njene oči i – osmjeh. Pokvareni i iskrivljeni zubi te nedostatak zuba nešto je što se teško može sakriti, a i osoba koja razgovara s nekim ko ima takav “osmijeh” teško će zanemariti te nedostatke.

Prema jednome istraživanju, tokom razgovora za posao ispitivači nesvjesno biraju osobu koja ima lijep osmijeh, odnosno pravilan zagriz.

Drugo istraživanje provedeno u Americi nastojalo je utvrditi koliko izgled zuba utiče na mišljenje tinejdžera o njihovim vršnjacima, odnosno nastojalo se utvrditi imaju li tinejdžeri s ljepšim zubima više uspjeha u drušvu, školi, sportu… U svrhu istraživanja prikazano je 10 tinejdžera sa po dva snimka.

Na jednoj su imali idealan osmijeh, a na drugoj loš, odnosno manje lijep osmijeh. Na fotografijama je digitalno dorađen samo osmijeh (idealan ili loš), sve ostalo bilo je potpuno isto.

Rezultati su nedvosmisleno išli u prilog lijepome – za istoga tinejdžera na fotografiji s idealnim osmijehom zaključilo se da je inteligentan, uspješan, dobar sportista i popularan, a na onoj drugoj da je, u najbolju ruku, prosječan. Većina ispitanika zaključila je i da je osoba sa savršenim zubima izvrstan vođa. Dakle, svi parametri išli su u prilog osobama s lijepim i zdravim zubima.

Studija nadalje potvrđuje da je estetika zuba čak važnija od higijene! No, jasno je da jedno bez drugoga ne ide – da bi bili lijepi, zubi, u prvom redu, moraju biti zdravi.

U svjetlu svega toga, jednostavno je zaključiti kako stomatološki estetski zahvati mogu znatno doprinijeti prije svega samopouzdanju osobe koja im se podvrgne te posljedično i nejnom socijalnom uspjehu.

Izvor: stomatolog-radica.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -