NaslovnaZanimljivostiKineski robot samostalno izveo uspješnu implantološku operaciju (VIDEO)

Kineski robot samostalno izveo uspješnu implantološku operaciju (VIDEO)

- Advertisement -

Nedavno je u Kini obavljena prva stomatološka procedura u kojoj je autonomna robotska ruka implantirala dva 3D štampana zuba u usta pacijentkinje, prenosi portal Interesting Engeneering.

Takva inovacija mogla bi, prema njihovim riječima, značajno poboljšati trenutni nedostatak stomatologa u zemlji kao i preduprijediti česte hirurške greške. Hirurškog robota razvila je Stomatološka bolnica Četvrte vojne medicinske bolnice, sa sjedištem u Ksianu, i Institut za robote na Univerzitetu Beihang u Pekingu.

Ovoj jednosatnoj hirurškoj interrvecniji u Ksianu prisustvovala su dvojica stomatologa kako bi nadgledali operaciju, ali nisu pružili pomoć već su dozvolili robotu da izvrši cijelu operaciju.

Pre operacije, pacijentu je postavljena oprema orijentisanje pozicije, robot je procijenio lobanju i vilicu pacijenta koristeći CT skener, istraživači su zatim uuređaj ubacili sve neophodne infoprmacije kako bi, koristeći poseban sistem označavanja, završili proceduru.

Informacije koje su robotu bile potrebne uključuju uglove, kretanja i dubinu potrebnu za precizno postavljanje implantata, koji su postavljeni u granicama greške od 0,2 – 0,3 mm, što predstavlja standard za procedure ove vrste. Na sreću za pacijenta dobrovoljca utvrđeno je da je robot stomatolog ubacio nove zube uz izrazito visoku preciznost.

Potreba za stomatlozima

Procjenjuje se da su u Kini čak 400 miliona ljudi potrebni zubni implanti, ali nema dovoljno stomatologa na raspolaganju za pružanje potrebne nege. Mjesečno se obavlja tek oko milion ovih procedura, što mnoge dovodi u situaciju da odlaze kod nekvalifikovanih ljekara kako bi obavili posao koji dovodi do stvaranja još više problema.

Sada se sve više i više robota koristi za rešavanje dentalnih problema, kao što su asistiranje u sprovođenju endodotnskih i ortodontskih terpija, ali i obučavanje budućih stomatologa.

Yomi

Prvi dentalni robotski sistem ove godine je odobrila FDA u Sjedinjenim Državama, a razvila ga je kompanija Neocis iz Floride – i ovaj robot, slično kineskom, takođe koristi CT skeniranje za planiranje procedura.

Yomi kontinuirano prati pacijenta, kontroliše smjer bušilice, dok se ljekar fokusira na napredovanje u tkivu. Njena svrha je osigurati da ljekar ne odstupi od pravilne lokacije, dubine i orijentacije planirane operacije.

Softver takođe dozvoljava brzu izmjenu plana umjesto da se pridržava hirurških vodiča koji se pripremaju unaprijed.

Prvi robot prodat je Centru za pardontologiju i implanotologiju Južne Floride u martu ove godine.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -