NaslovnaZanimljivostiKako sačuvati bijelinu zuba u trudnoći

Kako sačuvati bijelinu zuba u trudnoći

- Advertisement -

WWW – Održavanje zdravlja zuba, desni i usne duplje u trudnoći mnogo je važnije nego što ste mislili. Ono je korisno kako za vas, tako i za vašu još uvijek nerođenu bebu.

Stomak je počeo da vam raste, koža vam se očistila, a kosa postala bujnija. Međutim, osim ovih vidljivih promjena, u vašem tijelu dešava se još mnogo štošta što u velikoj mjeri utiče na kvalitet i zdravlje vaših zuba. Zato je izuzetno važno da tokom cijele trudnoće vodite računa o oralnoj higijeni te da redovno posjećujete stomatologa.

Dentalna detoksikacija prije trudnoće

Ako planirate trudnoću, onda je dobra ideja da posjetite zubara prije nego što zatrudnite da biste na vrijeme izvršili neohodne popravke. Većina stomatologa izbjegava primenu anestezije i rendgensko snimanje kod trudnica, čime se ograničava mogućnost vršenja brojnih stomatoloških usluga.

To uključuje plombiranje, tretmane s povišenim rizikom od infekcija, kao i one kod kojih je neohodna primjena antibiotika. Ipak, nemojte paničiti ukoliko ste već ostali u drugom stanju, a niste stigli da poradite na ”velikom spremanju” usta – posjetite stomatologa što je prije moguće.

Izvor: Lepota i zdravlje

Foto: Guliver/Thinkstock

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -