NaslovnaSavjetiKako reagovati u slučaju naprsnuća, ili izbijanja prednjih zuba

Kako reagovati u slučaju naprsnuća, ili izbijanja prednjih zuba

- Advertisement -

Trauma na prednjem zubu jedna je od najgorih dentalnih trauma jer istovremeno dovodi do poteškoća u govoru i prehrani, a da ni ne spominjemo estetske neugodnosti koje prate gubitak tako važnog dijela osmijeha.

Vrijeme nakon gubitka ili puknuća prednjeg zuba zahtijeva brzu odluku utemeljenu na tačnim informacijama.

Koji je status puknutog prednjeg zuba

Postoji nekoliko vrsta napuknuća prednjeg zuba i svaka od njih zahtijeva različiti plan terapije te ima različitu prognozu i simptome.

Klimavi zub

Zub može doživjeti „potres“, što predstavlja drugi naziv za zub koji je raskliman usled traume. Opvo je često praćeno krvarenjem i laganim do umjerenim bolom. Ako je vaš zub još uvijek čitav, ali se lagano klima, postoji mogućnost da je došlo do naprsnuća korijena ili da je zub utisnut u vilicu što nikako nije moguće vidjeti bez rentgenskog snimka.

Puknuti zub

Zub može puknuti u manjoj mjeri, tek odlomljeni vrh, ili u većoj mjeri kada se odlomi veći dio zubne krune. Tada takođe može doći do otvaranja pulpne komore pa postaju vidljiva pomiješana bijela, tamna i crvena područja. Puknuće je u zavisnoti od jačine traume praćeno različitim nivoima intenziteta boli i stoga je posjeta stomatologu neophodna što prije je moguće. Ukoliko se odmah ne tretiraju, puknuti zubi mogu dovesti do jakog bola, infekcije i otekline.

Izbijeni zub

Ako se zub izbije iz vilice, tada dolazi do jakog krvarenja i, kao i kod drugih rana, potrebno ju je dobro stisnuti kako bi se prekinuilo krvarenje. Pro tompoželjno je odmah se upututi ka službi Hitne pomoći. Bilo bi dobro kada bi netko odmah potražio zub i stavio ga u mlijeko (ili rastvor pljuvačke i vode ako mlijeko nije dostupno). Izbijeni zub nikako nemojte pokušavati očistiti ili strugati njegovu površinu. U slučaju izbijanja zuba, vrijeme je najbitniji faktor.

Hitno stanje – što očekivati kod zubara

U većini slučajeva, stomatolog će vas prvo poslati na rentgensko snimanje kako bi se odredila ozbiljnost situacije u ustima, a zatim će se napraviti privremeni i trajni plan terapije, upravo u zavisnosti od stanja.

Svaka situacija je drugačija, a dobar stomatolog će uvijek pokušati da spasi pacijentov vlastiti zub.

  • Ako je došlo do puknuća zuba, vjerovatno će biti moguće povezati ga sa susjednim zubima kako bi se stabilizovao.
  • Ako je došlo do izbijanja zuba, moguće je nekoliko scenarija, ali cilj je uvijek vratiti pacijentov zub na mjesto. U svakom slučaju potrebne su redovne kontrole i praćenje zuba nakon traume.
  • Ukoliko zub ne može biti spašen, doktor će s pacijentom razgovarati o mogućnostima privremene i trajne rehabilitacije koja uključuje postavljanje implantata, mosta ili nekog drugog protetskog riješenja.

Brzo potražite pomoć

Zub se ne može oporaviti sam od sebe i zato je izuzetno važno što prije doći do stomatologa. Ako se pravovremeno ne potraži pomoć može doći do infekcije što vodi gubitku zuba koji je mogao biti spašen.

Izvor: zubovic.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -