Kako održavati oralnu higijenu kod beba

  Iako će mliječni zubi vašeg djeteta vremenom početi sami da ispadaju kako bi ih zamijenili stalni zubi, oni igraju važnu ulogu u učenju djeteta da pravilno govori, a sačuvaće i mjesto stalnim zubima. Zato je veoma važno da se brinete o zdravlju zuba vaših beba.

  bebaPranje

  Kada vašoj bebi počnu da izlaze prvi zubi pronađite neku četkicu sa malom glavom i finim vlaknima kako bi izbjegli stvaranje ranica na osjetljivim desnima (Ima proizvođača koji prave posebne četkice za bebe). Za pranje koristite samo vodu koja će lako sprati plak sa zuba vaših mališana i održati njihove zube čistim. Kada dijete napuni dvije godine, možete početi da koriste veoma malu količinu paste koja ne sadrži fluor. Nakon treće godine, kada djeca prestaju sa gutanjem paste, možete početi da koristite pastu sa fluorom.

  Izbujegavajte stvaranje šupljina u zubima

  Bebini zubi su izuzetno meki pa lako mogu da izgube boju i pokvare se. Da bi se izbjeglo stvaranje šupljina, smanjte unos sokova i ne dozvoljavajte bebi da ide u krevet sa bocom mlijeka, ili soka. Bebe često koriste boce da bi zaspale sa njima u ustima, pa mlijeko ili sok ostaju na njihovim zubima tokom cijele noći što na kraju može dovesti do razvijanja karijesa na prednjim zubima.

  Posjećujte zubara

  Američko Stomatološko Udruženje preporučuje da dijete svoj prvi pregled ima sa navršenih gpdinu dana, ali većina pedijatara se slaže da možete čekati dok dijete ne napuni tri godine, a do tada se o zubima svojih malaca starajte kod kuće.

  Održavanje zdravog osmjeha vašeg djeteta može da pomogne da i njihovi stalni zubi izrastu i održe se kao zdravi.

  Izvor: davidwilhitedds.com

  ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.