NaslovnaSavjetiKako održavati oralnu higijenu kod beba?

Kako održavati oralnu higijenu kod beba?

- Advertisement -

Iako će mliječni zubi vašeg djeteta vremenom početi sami da ispadaju kako bi ih zamijenili stalni zubi, oni igraju važnu ulogu u učenju djeteta da pravilno govori, a sačuvaće i mjesto stalnim zubima. Zato je veoma važno da se brinete o zdravlju zuba vaših beba.

Pranje
Kada vašoj bebi počnu da izlaze prvi zubi, pronađite neku četkicu sa malom glavom i finim vlaknima kako bi izbjegli stvaranje ranica na osjetljivim desnima. Za pranje koristite samo vodu koja će lako sprati plak sa zuba vaših mališana i održati njihove zube čistim. Kada dijete napuni dvije godine, možete početi da koriste veoma malu količinu paste koja ne sadrži fluor. Nakon treće godine, kada djeca prestaju sa gutanjem paste, možete početi da koristite pastu sa fluorom.

Izbjegavajte stvaranje šupljina u zubima
Bebini zubi su izuzetno meki, pa lako mogu da izgube boju i pokvare se. Da bi se izbjeglo stvaranje šupljina, smanjite unos sokova i ne dozvoljavajte bebi da ide u krevet sa bocom mlijeka ili soka. Bebe često koriste boce da bi zaspale sa njima u ustima, pa mlijeko ili sok ostaju na njihovim zubima tokom cijele noći što na kraju može dovesti do razvijanja karijesa na prednjim zubima.

Posjećujte stomatologa
Američko stomatološko udruženje preporučuje da dijete svoj prvi pregled ima sa navršenih godinu dana. Održavanje zdravog osmijeha vašeg djeteta može da pomogne da i njihovi stalni zubi izrastu i održe se kao zdravi.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -