fbpx
NaslovnaSavjetiKada se koriste zubne krunice

Kada se koriste zubne krunice

- Advertisement -

Zajedno sa ugradnjom implantata, ugradnja zubnih krunica je najčešći zahvat za koji se odlučuju pacijenti. Postoje različiti protetski načini za rehabilitaciju pacijenata bez implanata, a najčešće korišćeni su zubne krunice i keramičke fasete.

Zubne krunice igraju važnu funkcionalnu i estetsku ulogu. Ugradnja krunica na okrnjene ili stanjene zube potpuno će ih rehabilitovati, udobnost je tolika da osoba ne osjeća da nosi krunice, a funkcionalnost je slična kao kod implanata – vraća se oko 90% upotrebljivosti prirodnih zuba, tako da se može jesti sve sem najtvrđe hrane. Održavanje je više nego lako, identično kao kod prirodnih zuba. Pri izradi zubnih krunica ponekad se koriste čelične ili fiberglas nadogradnje, radi ojačavanja devitalizovanih zuba, jer oni vremenom postaju krti i mogu pući.

Dentalne krunice se mogu koristiti samo na zubima sa zdravim korijenom, koji su sasvim stabilni. Krunice potpuno pokrivaju vidljivu površinu zuba, tako da zub sa krunicom izgleda kao najbolji prirodni zub, odnosno kao kvalitetan vještački zub, posebno ako su korišćene bezmetalne krunice, jer se one kompjuterski oblikuju. Kada se krunice kombinuju sa zubnim mostovima ili sa implantima nemoguće je vizuelno odrediti razliku između ova tri tipa implanata/nadgradnji. Zubne krunice su povoljnije od implanata, ali nisu konkurencija implantima, jer su zubi indikovani za vađenje, a takvi zubi ne mogu nositi krunice.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -