fbpx
NaslovnaSavjetiKada i zbog čega ukloniti cuclu

Kada i zbog čega ukloniti cuclu

- Advertisement -

Mnogi roditelji sami sebi olakšavaju život tako što djetetu stave cuclu u usta, jer ono na taj način lakše zaspe i umiri se.

Međutim, cucla varalica je nepogodna navika vašeg djeteta i u principu bi bilo najbolje ukloniti je čim nikne prvi zubić, a najalarmantnija faza je kad počne izmjena mliječnih i trajnih zuba, takozvana mješovita denticija.

Za vrijeme mliječnih zubića cucla može uzrokovati prednji otvoreni zagriz (anomalije kod koje su stražnji zubi prilikom zagriza u kontaktu, a između prednjih zuba postoji slobodan prostor (doslovno možete staviti prst između zuba dok dijete zagrize) ili ukrštenog zagriza (anomalija kod koje donji stražnji zubi preklapaju gornje umjesto da je obratno).

Ukoliko vaše dijete napusti cuclu do mješovite denticije (oko pete godine), ove navedene anomalije se mogu spontano povući. Međutim, ako vaše dijete nastavi da je koristi i za vrijeme mješovite denticije tada se mijenja položaj novoizniklih trajnih zubića i to utiče na rast vilica. Kao posledica sisanja cucle mogu nastati promjene u napetosti mišića obraza i usana, promjena u položaju jezika i konačno promjenu smjera rasta nepca. Ukoliko te promjene djeluju u razdoblju intenzivnog rasta i razvoja vašeg djeteta, u tom slučaju duda pritišće na prednje zube i uzrokuje njihovo pomicanje i naginjanje: gornji zubi se naginju prema van, a donji prema unutra. Da bi to spriječili dijete bi trebalo početi odvikavati od cucle nakon navršene treće godine života, bez obzira što tada još nema trajnih zuba u ustima vašeg djeteta.

Prema mišljenju ortodonata, cucla i kad je dozvoljena ne bi smjela da se drži u ustima duže od šest sati dnevno i nipošto se ne smije umakati u slatke napitke jer to povećava rizik nastanka karijesa.

Važna napomena – Bočice sa slatkim napicima trebalo bi izbjegavati pod svaku cijenu, učite djecu da piju vodu i nezaslađene čajeve, ukoliko piju na bočicu. Budite tvrdoglaviji i uporniji od vaših mališana.

Izvor: mojstomatolog.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -