NaslovnaZanimljivostiIstraživanje: Štetni uticaj bijelog vina na zube i kako ga izbjeći

Istraživanje: Štetni uticaj bijelog vina na zube i kako ga izbjeći

- Advertisement -

Redovno uživanje u čaši bijelog vina, kažu njemački stručnjaci, može ozbiljno naštetiti zubima. Naime, kiselina u bijelom vinu nagriza zubnu gleđ jače nego crno vino. Godina, porijeklo, količina alkohola, sorta ne igraju nikakvu ulogu u tom slučaju – stvar je u pH vrijednosti vina i dužini vremena u kojem je vino u kontaktu sa zubima.

Istraživači su u laboratoriji potopili u bijelo vino zube odrasle osobe koji su u tečnosti ostali čitav dan. Rezultati su pokazali da je došlo do značajnog gubitka kalcijuma i fosfora, čak do 60 mikrometara na površini gleđi, što je vrlo ozbiljno, kažu stručnjaci.

Rizling ima najjači uticaj s obzirom da mu je pH najniži među vinima. “Povoljnija” za zube bila bi punija Pinot noir crna vina.

Iako ljudi redovno peru zube nakon konzumacije, dugogodišnje izlaganje uticaju vina moglo bi svejedno uzeti danak, kaže Brita Vilershausen, jedna od autorki studije. Intenzivno pranje zuba odmah nakon konzumiranja vina samo može pogoršati stvari.

– Tradicija uživanja u različitim sirevima kao desertu ili u kombinaciji s vinom mogla bi imati pozitivan učinak u sprečavanju zubne erozije jer sirevi sadrže kalcijum – kažu istraživači.

Takvom praksom neutralizuje se kiselina i ojačava moć pljuvačke koja je važna za zube.

No, jagode u kombinaciji s bijelim vinom ili pjenušava vina uz sok kiselog voća sigurno neće štedjeti vaše zube.

– Sposobnost kiselih pića i hrane da erodiraju zubnu gleđ vrlo dobro je poznata, a usto bijelo vino je erozivnije od crnog – rekao je profesor Damien Walmsley iz Britanskog stomatološkog udruženja.

On je dodao i da je bitan način na koji konzumirate vino.

– Ako planirate da popijete čašu vina, učinite to u kombinaciji s hranom i napravite pauzu od 30 minuta prije pranja zuba i odlaska u krevet. Konzumiranjem tog pića uz obrok, luči se više pljuvačke koja je važna za probavu, ali istovremeno i zaštitu zuba. A polusatna pauza prije njihovog pranja daje dovoljno vremena gleđi da se oporavi od kiseline i postane otpornija na eroziju – zaključuju stručnjaci u ovoj studiji.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -