NaslovnaSavjetiIspravljanje zuba bez proteze

Ispravljanje zuba bez proteze

- Advertisement -

Lijep osmjeh i zdravi zubi su jedna od važnih karakteristika koje utiču na ljepotu lica. Zato, ukoliko vodite računa o svom izgledu, ali i zdravlju važno je da redovno odlazite kod stomatologa. A ako niste zadovoljni položajem i rasporedom svojih zuba, tu su različite metode, npr. ispravljanje zuba bez proteze. Danas se sve više primenjuje folija za ispravljanje zuba, što predstavlja najsavremeniju metodu.

Koje vrste proteza za zube postoje

Malo ko se može pohvaliti zubima koji su savršeno raspoređeni. Zato se veliki broj ljudi pita kako ispraviti zube na najbrži način. Međutim, bez obzira na to za koju metodu za ispravljanje zuba se odlučite, morate znati da nekad put do savršenog osmeha može biti dug. Ali, u konsultaciji sa svojim stomatologom on će vam preporučiti vrste proteza za zube koje će biti najbolje za vašu situaciju.

Danas postoje tzv. fiksne i mobilne proteze za ispravljanje zuba. Kao što sam naziv kaže, fiksne proteze se ne skidaju i upravo zbog toga koriguju položaj zuba nekprekidno. Ove proteze sastoje se od bravica, koje se lijepe na svaki zub i luka koji povezuje bravice i omogućava ravnomjeran pritisak na sve zube. Ako ste odrasli i imate loš raspored zuba, odgovor na pitanje kako ispraviti zube je jednostavan – stavite fiksnu protezu! Mobilna proteza se sastoji od metalnog luka, a glavna prednost u odnosu na fiksnu je u tome što se može skidati. Takođe, mobilna proteza se preporučuje djeci, ili odraslima kojima je potrebna mala korekcija položaja zuba.

Međutim, danas je posebno popularna metoda za ispravljanje zuba bez proteze, odnosno korišćenje tzv. folija za ispravljanje zuba.

Ispravljanje zuba bez proteze pomoću folija

Da li ste se ikada zapitali kako ispraviti zube bez nošenja klasičnih proteza? E pa, danas je to moguće uz pomoć tzv. folija za ispravljanje zuba. Ove „najmodernije proteze“ su napravljene od providnog materijala tako da su potpuno neupadljive, pa su samim tim idealne za one koje ne vole klasične vrste proteza za zube koje su uočljivije. Pored toga, folija za ispravljanje zuba je potpuno lagana za nošenje, a oni koji je nose neće osjećati nikakve neprijatnosti poput žuljanja. Takođe, folije za zube se tokom jela skidaju. Samim tim, pacijenti više ne moraju da gube vrijeme na čišćenje, kao što je slučaj sa fiksnom protezom. Tretman ispravljanja zuba pomoću folija je najčešće kraći u odnosu na tretman pomoću fiksnih proteza. A redovne stomatološke kontrole nisu neophodne, što je u slučaju nošenja fiksnih proteza obavezno. Međutim, korišćenje folija za ispravljanje zuba se preporučuje u slučaju potrebe za manjim korekcijama kao što su blaže rotacije zuba, smanjenje razmaka između zuba ili kod sabijenih zuba. U komplikovanijim slučajevima, fiksna proteza je i dalje zlatni standard.

Naravno, iskusni stomatolozi će nakon pregleda moći da vas posavjetuju da li je bolje da nosite fiksnu protezu, ili folije za ispravljanje zuba. A na koji način se izrađuju folije možete pogledati ovde.

Čemu služi folija za zube posle fiksne proteze

Iako većina pacijenata misli da je nakon skidanja fiksne proteze terapija ispravljanja gotova, nije baš tako. Naime, kako se zubi nakon ispravljanja ne bi ponovo krivili neophodno je da se jedno vreme nosi folija za zube posle fiksne proteze tzv. retenciona folija. Ovakva folija za zube posle fiksne proteze se u početku nosi češće i duže, a nakon nekoliko mjeseci se preporučuje da se nosi samo tokom noći. Takođe, ove folije su odlično rešenje ukoliko škrgućete zubima tokom spavanja. One će sprečiti da dođe do potencijalnog fizičkog oštećenja zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -