NaslovnaIntervjuIntervju – ZT Samir Berisalić, Interdent: Napretkom intraoralnog skeniranja printeri plastičnih materijala...

Intervju – ZT Samir Berisalić, Interdent: Napretkom intraoralnog skeniranja printeri plastičnih materijala pokazaće svoj puni potencijal

- Advertisement -

“Današnju zubnu tehniku ne možemo zamisliti bez digitalnih tehnologija koje nam svakodnevno nude mnoge nove aparate i materijale, pogotovo u sferi digitalnog printa – kako plastičnih materijala, tako i metala što se smatra vrhom 3D printinga. Sa povoljnim rešenjima, u jednom zubotehničkom laboratoriju možemo u značajnoj mjeri ubrzati procese rada. Cilj je da 3D printer koji printa plastični materijal, ili konstrukcije u značajnoj mjeri ubrza rad i olakša posao zubnim tehničarima”, kazao je za naš portal zubni tehničar Samir Berisalić training&lecturing manager u kompaniji Interdent.

Sa njim smo razgovarali o sferi 3D pritnanja, prednostima ove tehnologije, novom Formalab printeru, kao i o sinergiji CAD/CAM i 3D print tehnologije.

Koliko su učesnici trke na tržištu polja stomatologije i zubne tehnike svjesni važnosti nadolazeće 3D tehnologije?

Svaki zubni tehničar je svjestan koliko je tržište zubne tehnike danas zahtjevno i kakvi su zahtjevi u smislu preciznosti, brzine i kvaliteta rada tako da ta tehnologija sigurno može omogućiti savldavanje tih marketinško-tržišnih prepreka.

Recite nem sada nešto o Formalab printeru? Koje su njegove prednosti u odnosu na ostale slične printere na tržištu?

Formalabs je printerom napravio neku vrstu revolucije u sferi 3D printanja jer je predstavio jedno cjenovno prihvatljivo, a izuzetno kvalitetno rešenje. Formalabs je jedna relativno mlada firma u području dentala, mada ima određenog iskustva u području industrijskog 3D printanja. Međutim, u kompaniji su prepoznali potencijal te tehnologije u zubnoj tehnici i u stomatologiji pa su izašli sa jednim praktičnim, laganim za upotrebu i naravno, cjenovno vrlo prihvatljivim rešenjem.

Taj printer ima mogućnost printanja različitih plastičnih materijala, pa recimo za stomatologe može biti interesantno printanje udlage za pacijente ili hirurškog šablona, čime dobijaju na vremenu jer ne moraju slati negdje van ordinacije na izradu. Time jednostavno dobijaju na brzini usluge što i pacijente čini zadovoljnijim. Paleta materijala se svako malo vremena dopunjuje novim, pa tako sada za zubnu tehniku imamo i materijale za lijevanje. Zubni tehničari tako mogu izrađivati različite konstrukcije pripremljene za lijevanje. Uskoro će biti omogućeno i printanje privremenih radova, a uveden je i digitalni radni postupak za printanje totalnih proteza.

Važno je da napomenemo i da su svi materijali sertifikovani za dugotrajnu upotrebu u ustima.

Šta su to printeri ponudili tržištu da jedna ipak skupa investicija u kratkom roku zaživi kao da je prisutna decenijama?

Najvažnije je to što zubnom tehničaru skraćuje nekoliko faza rada – i to nekoliko vrlo zahtjevnih faza. Sam rad sa voskom i modeliranje voštanih konstrukcija nije tako jednostavno kao što možda izgleda. Iako o tome znamo dosta imamo problema sa deformacijama objekata – sam proces rada sa voskom je zahtjevan jer dolazi do različitih dimenzionalnih promjena u strukturi što se kasnije odražava na deformacije prilikom lijevanja. Sve to zahtijeva veliko znanje i umijeće, a rezultat može biti greška koja će vas vratiti na početak. U digitalnoj formi i ako pogrijšimo imamo sačuvan .stl fajl na računaru i pritiskom na jedno dugme taj fajl možemo ponovo isprintati.

Kada već govorimo o fajlovima, recite nam kakvo je uvezivanje Formalabs printera sa drugim uređajima?

Printer je otvorenog tipa i podržava sve vrste datoteka koje se trenutno koriste u zubnoj tehnici i stomatologiji. Moguće je čak da printer bude u drugoj prostoriji jer se povezuje na wi-fi mrežu. Takođe, kod njega nema nikakve buke prilikom printanja, čak je tiši od štampača za papir. Ne proizvodi ni neugodne mirise, što se dešava prilikom rada sa plastičnim materijalima, tako da Formalabs printer u radnom prostoru ne stvara nikakve uslove koji bi bili loši po zdravlje.

Koji bi mogli biti naredni veliki koraci u svjetu digitalne stomtologije i zubne tehnike?

U narednom periodu bi svakako moglio čekivati napredak intraoralnog skeniranja i tada će printeri plastičnih materijala sigurno da pokažu svoj puni potencijal. Sada je moguće printanje radnih modela, ali intraoralno skeniranje još nije na tom nivou preciznosti da bi se jedan potpuni model mogao precizno i pouzdano isprintati.

Za kraj samo još jedno predviđanje. Kada su se na tržištu pojavile kompjuterizovane glodalice i freze, turbine i mikromotori su počeli sve manje da se koriste, da li printeri isto mogu uraditi glodalicama i frezama?

Ne, tu je riječ o jednoj sinergiji tehnologija – sve te tehnologije rade zajedno. Te mašine će ostati jer još imamo materijale koje nije moguće printati, poput cirkon-dioksida koji je popularan i jako dobar materijal. Postoje neke ideje o printanju takvih materijala, ali to su jako zahtjevni materijali pa bi ta rešenja vjerovatno premašivala cijene koje mogu podnijeti čak veliki zubotehnički laboratoriji.

Te tehnologije se ne potiru već podržavaju.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -