fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju – Vetmetal: Spremni smo da odgovorimo na sve zahteve stomatologa i...

Intervju – Vetmetal: Spremni smo da odgovorimo na sve zahteve stomatologa i zubnih tehničara

- Advertisement -

Firma Vetmetal osnovana je 1992. godine i jedna je od vodećih kompanija za distribuciju stomatološkog i zubitehničkog materijala u regiji. Direktno zastupaju više od 30 međunarodnih dentalnih kuća, među kojima su proizvođači isključivo iz Evrope, SAD i Japana. Od najvećih evropskih kuća prepoznatljivi su po proizvodima Meissinger, VDW, Kulzer, Ivoclar&Vivadent, GC Europe, Bego, Leone, Kohler i drugih dentalnih kuća. Od nedavno su ekskluzivni distributeri italijanskih atačmena Rhein ’83. Vetmetal u ponudi ima više od osam hiljada proizvoda, a sarađuju sa velikim brojem ordinacja i zdravstvenih ustanova u cijelom regionu. O svemu tome razgovarali smo sa menadžerom prodaje dipl.ekon. Marinom Gutić, dok nam je njihov saradnik viši zubni tehničar Nikola Nešković kazao nešto više o Rhein 83 proizvodima.

Marina, recite nam na početku da li Vetmetal kao svog partnera više prepoznaju stomatolozi ili zubni tehničari? Da li u tom smislu i vi kao kompanija imate strategiju koja je više okrenuta stomatolozima, odnosno tehničarima?

S obzirom da raspolažemo širokim asortimanom materijala i opreme, spremni smo da odgovorimo na sve zahteve kako stomatologa tako i zubnih tehničara. Pored redovnog i kontinuiranog snabdevanja, pratimo sve inovacije u oblasti dentalne industrije i trudimo se da ih uvodimo na naše tržište.

Samo  tokom protekle godine najviše je bilo radionica i predavanja za oralne hirurge i parodontologe koji su uglavnom organizovani u saradnji sa nemačkom kompanijom Botiss. Za neki naredni period planiramo kurseve na temu atečmena (Rhein 83). Iskoristila bih priliku da najavim i već prvi kurs koji će se održati na proleće u Beogradu, svakako o tome nešto više će kasnije ispričati kolega Nešković. A kada već govorimo o strategiji, moram napomenuti i to da ćemo i ove godine nastaviti sa našom dobrom praksom po kojom smo i prepoznatljivi, a to su gotovo svakodnevne akcijske ponude.

Kada već govorimo o edukaciji, da li su ti kursevi vezani za Beograd gdje je i sjedište kompanije, ili ih možemo očekivati i u širem regionu?

Za sada je to pretežno Beograd, međutim, u saradnji sa porizvođačima proizvoda koje mi distribuiramo organizovali smo i jedan broj predavanja i seminara u Novom Sadu, ali ipak Beograd ostaje centar našeg edukatvinog programa.

Kolika je zainteresovanost dentalnih radnika za vaše kurseve, predavanja i seminare? S obzirom na posjećenost koliki je neki prosječni broj predavanja godišnje?

Što se tiče posećenosti, najveće interesovanje vlada za hands-on, odnos workshop radionicama. Ono što našem edukativnm programu daje dodatnu težinu i ozbiljnost su predavači koji su eminentni stručnjaci, ne samo iz našeg regiona, već iz celog sveta.

Što se tiče broja seminara i kurseva koje godišnje organizujemo, uglavnm se rukovodimo statistikom, ali svake godine bude desteak seminara godišnje, što će reći da ako izuzmemo letnji i zismki odmor jednom mesečno imamo neko predavanje ili workshop.

Ono što posebno želim da naglasim kada je reč o našem edukativnom programu je to da nam je u narednom periodu zadatak unapređenje i sprovođenje tematskih edukacija za kojima postoji izuzetna potreba i zainteresovanost u okviru naše struke.

Da li bi ste Vi Nikola sada mogli da nam kažete i nešto o Rhein ’83 atačmenima?.

Rhein je italijanska firma iz Bolonje, a njihova sfera interesovanja su matrice na pokretnim zubnim protezama, odnosno vezni elementi u protetici. Poslednjih godina su u kompaniji su se okrenuli implantologiji, pa su počeli sa izradom prečki, kombinovanih radova na implantima i veznim elemenitma za te prečke. Imaju i dve uporedne proizvodne linije, jednu za ručno rađene elemente i jednu za one izrađene CAD/CAM tehnologijom.

Poslednjih godina Rhein je prepoznatljiv po OT Equatoru, pa bih Vas zamlio da nam kažete nešto više o ovom proizvodu. Koja je njegova namjena i koje su njegove prednosti u odnosu na slične proizvode na tržištu?

OT Equator je njihov slobodno možemo reći „best seller“. Reč je o najmanjem atačmenu na tržištu koji se može dobiti u livnoj i varijanti gotovog proizvoda od titanijuma na abatmentima. Prednost, osim malih dimanzija je i vrhunska frikcija. Inače, suštinska prednost Rhein atačmena u odnosu na sve ostale proizvođače tog tipa su njihove matrice. Kod ostalih proizvđača, matrica se bezbeđuje frikcijom, dok je ona kod Rheina osigurana retencijom. To je jako bitina razlika jer se frikcija vremenom izgubi, a Rheinova retencija sa druge strane ostaje mnogo duže. Važno je samo redovno menjati matrice, a peporuka proizvođača je zamena jednom godišnje jer memorija koju taj materijal poseduje vremenom gubi svoj svojstva. Ovo, međutim, nije nužno već se praktikuje kao preporuka proizvođača.

Još jedna ogromna razlika između Rhein i ostalih matrica na tržištu je njihov dijametar. Sve Rheinove matrice imaju jednak dijametar, a međusobna razlika nije u veličini već u elastičnosti. U tom smislu sa kombinacijom Rhein matrica možete dobiti veću ili manju elastičnost, bolju stabilizaciju pa matrice treba kombinovati odnosno ne koristiti jednu vrstu matrica za jedan rad.

Koji su materijali koji u kompaniji koriste prilikom izrade ovih poroizvoda? Da li je to samo titanijum, ili ima još nekih materijala kojim se unapređuje njihov kvalitet?

Titanijum se koristi za gotove proizvode, dok za livene elemente se koristi plastike. Matrice se izrađuju od specijalnog materijala koji je patentrian i razvijen uz pomoć njihove tehnologije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -