NaslovnaIntervjuIntervju – Radica Jevtić, sales specialist kompanije Dentsply Sirona: U fokusu naših...

Intervju – Radica Jevtić, sales specialist kompanije Dentsply Sirona: U fokusu naših lekara je implant planing tehnologija

- Advertisement -

Predstavljamo vam još jedan intervju u kojem ćete moći da se upoznate sa vrhunskim dentalnim proizvodima jedne od najpoznatijih kompanija iz svijeta stomatologije. Razgovarali smo sa Radicom Jevtić, sales specialist za Dentsply Sirona proizvode za region Balkana i saznali šta je to što njihove proizvode izdvaja od ostalih, a vi se upoznajte sa svim detaljima o njihovim proizvodima u delu opreme: stolicama, x-ray i CAD/CAM sistemima.

sironaŠta Sirona trenutno ima u ponudi? Kolika je lepeza vaših proizvoda?

Pre svega bi htela da naglasim da je DENTSPLYSIRONA  jedina od svetskih proizvođača prisutna na našem tržištu sa svojim izložbenim prostorom uz prodajnu i servisnu podršku u Zagrebu gde se mogu videti svi proizvodi iz spektra proizvodnje.

Kao što verovatno znate, Sirona ima veoma širok spektar stomatoloških i zubotehničkih proizvoda u ponudi. Tu su nezaobilazne Sironine stolice, x-ray sistemi, instrumenti i tabletop uređaji i CAD/CAM uređaji.

Pa hajde prvo da vidimo kako stoje stvari sa stolicama. Sironine stolice su zaista poznate kao vrhunski porizvod, pa nas upoznajte malo bliže sa njima i recite nam koje su to njihove prednosti u odnosu na one drugih proizvođača i zbog čega bi ih preporučuli ljekarima?

Kada je riječ o stolicama, u ponudi imamo Intego, Intego pro, Sinius i Teneo. Zašto bi ih preporučila doktorima? Osim pouzdanog rada,  kod ovih stolica je ergonomija, raspored i pristupanost instrumentata kao i način rukovanja instrumenitma ono što je najbitnije. Primera radi, doktori koji rade sa crevima odozgo, a izaberu neku od Sironinih stolica, odmah primete razliku – savršeno balansirani isnsrumenti, nema napora prilikom povlačenja creva, pa samim tim nema zamora u ramenu. U Sironi je naravno bitan i pacijent – način pokretanja stolice je simultan odnosno prati pacijenta. Dakle, naslon za leđa i sedište se prilagođavaju pa se kičmeni stub ne sabija i ne postoji napor za pacijenta naročito kod dugih tretmana.

Danas pacijenti sve više počinju da se odlučuju kod koga će raditi zube i na osnovu opreme koju stomatolozi posjeduju. Možete li nam reći okvirno koliko jedna stolica može da traje i imate li preporuke za neke redovne servise?

Svaki od proizvođača ima svoje preporuke za godišnje servise. Preporuka redovnog servisa za sve Sirona stolice je zamena filtera i o-ringova. Međutim, neki svetski prosek trajanja stolice je deset godina, nakon čega bi trebalo kupiti novu stolicu.

Dakle, deset godina je da kažemo neki optimalni vijek trjanja?

I danas ima lekara koji rade na našim stolicama starim 30 i više godina, ali su tržištu poznate pod imenom Siemens. Sirona se kao dentalna kompanija odvojila od Siemensa 1998. godine i dobila ime po prvom modelu stomatološke stolice. Jugodent je dugi niz godina proizvodio stomatološke stolice u Novom Sadu i ti modeli su i dan danas u funkciji, ali kada govorim o proseku na svetskom nivou, period za zamenu stolica je 10 godina.

A kako stoje stvari sa cijenama? Ne govorimo samo o Sironinim stolicama, već uopšte, koliko košta jedna prosječna stolica sa instrumentima?

To je škakljivo pitanje. Mi u Sironi nemamo lager jer stolice prozvidimo isključivo po želji i konfiguraciji kupca, ali da vas i vaše čitaoce ne uskratim za odgovor – recimo da je to od 13 hiljada pa na više.

Koje materijale Sirona koristi za izradu instrumenata? Da li i tu ima nekih pogodnosti u odnosu na druge proizvođače?

Svi instrumenti su napravljeni od titanijuma. Prednost titanijuma, osim toga što je hipoalregeni materijal, je i činjenica da se brzo hladi – preporuka je sterilizacija instumenata nakon svake upotrebe. Sigurni smo u kvalitet naših istumenata pa dajemo fabričku garanciju do tri godine u zavisnosti od klase instumenata.

Vi u ponudi imate i posebne stolice za ljekare koji sjede tokom rada. Šta nam možete reći o njima?

Tu bih izdvojila Hugo stolicu. Zahvaljujući fleksibilnom delu za sedenje, nema  prekida dotoka krvi u nogama, dok naslon prati anatomiju i pokrete doktora.

Pomenuli ste i rendgen sisteme. Šta nam možete reći o njima?sirona-x-ray

I tu Sirona može da se pohvali pre svega istorijom s obzirom da je Siemens oduvek bio sinonim za RTG aparate, kao i izuzetnom ponudom.

XIOS XG Supreme je intraoralni senzor koji osim trenutno najbolje rezolucije na tržištu može da se pohvali i petogodišnjom garancijom.

Od ekstraoralnih uredjaja, tu su 2D i 3D aparati sa najnovijom tehnologijom senzora – takozvani Direct Conversion senzori, koji tokom same izrade snimka “preskaču” trenutak kada se signal pretvara u svjetlost tako da je gubitak informacija sveden na minimum. Zahvaljujući DCS senzorima i tehnologiji snimanja, moguće je pomeranje fokusa tj. izoštravanje slike u željenom segmentu kao i softversko ispravljanje loše pozicionoranong pacijenta. Kad smo kod pozicionoranja, to je jedna od najčešćih grešaka koji rezultira ponovljenim zračenjem pacijenta. I tu smo se potrudili da olakšamo rad i izbegnemo greške uz pomoć zagrižajnog krilca koje daje signal korisniku da je pacijent ispravno pozicioniran.

A, kada je riječ o 3D tehnologijama, koliko je Sirona napredovala na tom polju?

I tu bilježimo izuzetan napredak. Naši 3D sistemi poseduju najnapredniju tehnologiju sa mogćnošću planiranja implantologije, kao i plug-in softvere za dijagnostiku i lečenje apneje i temporomandibularnih zglobova, oblasti kojima se u zadnje vreme daje sve veći značaj. Međutim, ono što je najvaznije je povezivanje 3D snimka sa CAD/CAM sistemom. Cilj ove integracije je potuna sigurnost prilikom postavljanja implanta uptrebom hirurških uvodnika koje je moguće izraditi na nasim CAD CAM sistemima, a da se pri tom ne ugrozi ni funkcija ni estetika.

Koliko su vaši CAD/CAM sistemi konkurentni u današnjem svijetu digitalizovane stomatologije i zubne tehnike?

CAD/CAM tehnologija je u Sironi podeljena na chairside liniju za stomatologe i inLab liniju za zubne tehničare. Činjenica je da je Sirona prva krenula u CAD/CAM tehnologiju još pre 30 godina i da iza nas stoje godine iskustva i istraživanja. CEREC sistem je i dan danas sinonim za digitalnu stomatologiju, a nadamo se da će se naš tim od 250 inženjera u odeljenju za istraživanja i razvoj potruditi da tako i ostane. Najnoviji proizvod stomatološke linije je CEREC Speedfire – prva peć za sinterovanje, kristalizaciju i glaziranje. U Sironi se stalno radi na razvoju, te trenutno u ponudi imamo i softver namenjen ortodontima.

InLab sistem sa druge strane nudi potunu slobodu u radu. Sistem je modularan – moguce je korišćenje samo skenera, samo freze ili celog sistema, sa različitim vrstama i proizvođačima materijala i bez plaćanja licenci po vrsti ili broju radova.

Recite nam iz vašeg iskustva, koliko stomatolozi na Balkanu prihvataju novitete? Koliko su u toku sa svremenim dešavanjima na polju stomatologije?

Naši lekari su vrlo spremni da prihvate sve novitete. Zapravo, veliki broj njih je toku sa svim savremenim tehnološkim dostignućima, ne samo Sirone, već svih proizvođača. I pristupačnost proizvoda je bolja nego ranije. CAD/CAM sistemi, ili 3D aparati više nisu samo za odabrane. Moj utisak je da je u poslednje vreme u fokusu naših doktora upravo vođena implantologija.

Pošto vaše predstavništvo pokriva  tržište Balkana, recite nam da li vidite neke razlike u odnosu na kvalitet usluga ili opremljenost ordinacija u regionu?

Jedina razlika koju ja vidim je zakonska regulativa. U Sloveniji i Hrvatskoj je samostalni sistem za dezinfekciju koji imaju Intego stolice neophodan dok u Srbiji, BiH i Crnoj Gori ta zakonska norma još ne postoji. Ipak, ono što je bitno je da u svakoj od ovih zemalja ima dovoljan broj lekara koji prate razvoj tehnologije i najmodernija dostignuća. Moram da kažem da sam jako ponosna na činjenicu da ne postoji proizvod iz Sirona programa, a da ga nema na tržištu Balkana kako u privatnim ordinacijama tako i na fakultetima.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -