fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju - Kiril Martulkov, zubni tehničar: Cijene diktiraju tempo, ali idemo...

Intervju – Kiril Martulkov, zubni tehničar: Cijene diktiraju tempo, ali idemo u pravom smjeru – naprijed

- Advertisement -

– U globalu interesovanje za digitalizacijom u Makedoniji postoji, ali cijene opreme, da tako kažemo, diktiraju tempo, pa s toga i brzina digitalizovanja nije velika, ali svakako se krećemo naprijed – u pravom smjeru – kazao je za naš portal jedan od najpoznatijih mladih zubnih tehničara u Makedoniji, Kiril Martulkov, suvlasnik zubotehničke laboratorije Dental Lab Martulkovi.

U intervjuu sa njim pročitajte na kojem je nivou makedonska zubna tehnika, kojom brzinom se odvija digitalizacija, koliko se ulaže u edukaciju i još mnogo zanimljih tema koje smo otvorili sa Kirilom.

Kako se odvija digitalizacija u Makedoniji? Koji su ključni faktori razvoja zubne tehnike u ovoj zemnlji?

To zavisi od mnogo aspekata, pa i od pogleda na svijet samog tehničara. Ne možete očekivati od nekog ko nije u tome od početka da promijeni mišljenje i okrene se digitalizaciji. Ali kao što sam kazao, uglavnom cijena opreme određuje da li će neka laboratorija ući u proces digitalizacije brže ili sporije.

Šta tehničari u Makedoniji, mislim na one koji su digitalno osviješćeni, vide kao glavnu prednost ovog procesa?

Digitalizacija nudi širok spektar mogućnosti. I to, takođe, zavisi od tehničara i njegovih sklonosti – jer neko voli rad u fiksnoj protetici, neko pak teži mobilnoj protetici. Sa druge strane printeri koji su sada ušli na velika vrata ponudili su nam veliki opseg mogućnosti u proizvodnji zubnih nadoknada i ubrzanja procesa rada. Sve u svemu ozbiljnost ovog procesa daje nam za pravo da u njega ulazimo lagano, odnosno bolje rečeno, oprezno.

Koji su to aparati i mašine koji su u najzastupljeniji u makedonskim zubotehničkim laboratorijama? Da li su CAD/CAM sistemi, kao sada najpristupačnije isto tako i najzastupljeniji?

 U Makedoniji imamo dosta CAD/CAM sistema. I moram, takođe, nagalasiti da naši tehničari uglavnom kupuju strojeve najpoznatijih i provjerenih proizvođača poput Wieland, Amann Girrbach, Sirona… Koliko tačno ima sistema ne mogu reći, ali ono što mogu da kažem je to da ih ima i da njihov broj polako raste. Na žalost, to je i dalje na nekom nižem nivou kada je u pitanju kvanitet, ali, sa druge strane, kvalitet rada naših tehničara se ne može dovoditi u pitanje.

Na kojem je onda nivou sada tehnika u Makedoniji u odnosu na Zapad? Da li se, prema Vašem mišljenju, makedonska zubna tehnika kreće u pravom smjeru?

Svako se trudi da dođe na viši stepen i trudi se da bude se kreće ka onom što je, po njegvovom mišljenju, bolje. U tom smislu, svijest o potrebi za ulaganjem u digitalizaciju u Makledoniji raste. Razvoj je prosto  nemoguć bez ulaganja i drago mi je da je to u Makedoniji na pravi način prihvaćeno.

Sa druge strane, upoređivanje Makedonije i Zapada je moguće u onoj mjeri u kojoj je to što se upoređuje mjerljivo. Ali opet, ako govorimo o kvalitetu, mislim da uopšte ne zaostajemo za Zapad jer koristimo iste tehnike, tehnologije i materijale koji se koriste na Zapadu. U tom smsilu, ne može se reći da smo daleko iza njih – naprotiv.

Koliko su makedonski tehničari zainteresovani za edukaciju? Digitalizacija donosi razvoj gotovo na dnevnom niovu i možemo reći da je edukacija jedan od osnovnih vidova ulaganja. Koliko to zubni tehničari u Makedoniji prihvataju?

Kontinuirana edukacija u Makedonij je na nešto nižem niovu u odnosu na ostale zemlje okruženja. Ali da se razumijemo, nije problem želja za edukovanjem već odsustvo kavlitetnih seminara. Oni koji žele dodatno da se edukuju često su primorani da prate kursve, kongrese i seminare koji se održavaju van granica Makedonije. Stomatološki seminari su dosta brojniji, ali kursevi za tehničare nedostaju.

Da se sada malo dotaknemo pacijenata. Koji su najčešći zahtjevi koji se upućuju tezhničarima? Da li Makedonci preferiraju mobilnu ili fiksnu protetiku, metal-keramiku ili cirkonijum…?

To je sve realtivno i uglavnom zavisi od platežne moći pacijenata. U globalu, radi se sve i metal-keramika i bezmetalna keramika, mobilna i fiksna protetika, mostovi, krunice, sve ima svoje mjesto na tom tržištu. Zastupljenost metal-keramike je trenutno ipak najveća, ali i tu se polako krećemo tome da „zavlada“ bezmetalna keramika.

A da li pacijenti više obraćaju pažnju na estetiku ili funkcionalnost? I da li više estetike znači manje funkcionalnosti i obrnuto?

To ide zajedno – odnosno mora da se iskombinuje i bude dio iste kompozicije. Nekada se traži isključivo estetika: radi se na primjer šest zuba frontalno i tada pacijenti misle da je važno samo da to lijepo izgleda. Međutim, to je daleko od onoga što je pravilno indikovanje – estetiku mora da se slijedi funkcionalnost jer na kraju može doći i do pucanja samog rada.

Koje je Vaše mišljenje po tom pitanju? Koje radove vi preferirate?

U mojoj tehnici 80 odsto procesa rada je u cirkonu, tako da sm se odlučili da idemo u tom pravcu, pa i digitalizacija ide u prvacu obrade cirkona. Postoje, naravno, mogućnosti digitlizovanih totalnih i skeletiranih proteza, ali u suštini krećemo se u smjeru bezmetalne keramike.

Kakav je u Makedoniji odnos tehnika-ordinacija. Kakva je saradnja na tom niovu i u kojoj su mjeri tehničari uključeni planiranju same terapije?

Mi nemamo loša iskustva – ako si fer igrač bude fer i igra. Najpoželjnija stvar je kooperativnost i saradnja na tom nivou. U tehnici nismo u prilici da vidimo svaki slučaj, ali tada su savjeti i konsultacije od ključnog značaja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -