fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju – Ivan Unfeter, zubni tehničar: Edukacija je od presudnog značaja

Intervju – Ivan Unfeter, zubni tehničar: Edukacija je od presudnog značaja

- Advertisement -

Korišćenje savremenih aparata u stomatologiji i zubnoj tehnici i u našem regionu polako ali sigurno postaje stvar svakdnevnice. Sve veći broj dentalnih radnika gotovo svakodnevno se obučava za rad na nekom od savremenih dentalnih sistema poput 3Shape o kojem smo razgovarali sa zubnim tehničarem Ivanom Unfeterom, koji je i zvanični prezenter IvoclarVivadenta, Wielanda i 3Shapea.

Sa Ivanom smo razgovarali u pauzi tečaja koji je držao crnogorskim stručnjacima tokom trajanja ovogodišnjeg Open day seminara u organizaciji Tehno Dentala. Šta ovaj priznati mladi stručnjak misli o savremenoj zubnoj tehnici, prednostima 3Shapea, kao i njegovim mogućnostima i potrebi edukacije čitajte u intervjuu koji slijedi.

Opišite nam, Ivane, u par rečenica sami 3Shape i upoznajte nas sa njegovim mogućnostima.

3Shape je jedan dentalni sistem koji nam omogućuje laboratorijsko i intraoralno skeniranje, digitalni dentalni dizajn i izradu nadoknada poput krunica, mostova, totalinh proteza, skeletiranih proteza, vizila, individuialnih abatmenata, prečki, a njegova prednost se pre svega ogleda u širokom spektru mogućnosti koje nam dozvoljava u radu. Pri tom, imamo i dobru stručnu i tehničku podršku, koja je ključ u celom ovom sistemu. Ovo naglašavam jer se u 3Shape-u konstantno usavršavaju novi apdejti  za aktuelni dental sistem, a svake godine izlazi novi softver koji je unapređen u odnosu na stari u skladu sa iskustvima i potrebama korisnika.

Takođe, kada se odlučujete za kupovinu skenera i softvera, veoma je vašna tehnička podrška u vašem gradu ili državi, a ona se odnosi na brzu i efikasnu popravku ukoliko nešto od softvreskih komponenata zakaže, ali i u vidu pomoći u samom radu kod dizajniranja od strane stručnih kolega iz vaše okoline – iza takve podrške stoji predstavnistvo Ivoclar Vivadent  za Srbiju i Crnu Goru, na čelu sa prof Danimirom Jevremovićem i generalni distrubuter firma PlastDent iz Niša.

Koje su prednosti korišćenja samog aparata u odnosu naslične koji se nalaze na tržištu? Objasnite nam ukratko zašto bi trebalo koristiti 3Shape, a ne neki drugi sistem?

Prednost 3Sahpe-a je to što on predstavlja high class i nudi više opcija i slobodu u radu. Vi i u ostalim sistemima sa tri klika možete stići do nekog rezultata, ali sa 3Shapeom imate još više mogućnosti za svaku od opcija koja je ponuđena kod drugih sistema. Premium klasa 3Shape skenera i softvera je primetna na prvi pogled. Recimo i ovako: Vi od tačke A do tačke B možete stići vozilom – to može biti Mercedes, a može biti i Jugo. Dakle, između ostalog, pitanje je i udobnosti toka rada ali i prestiža i aktuelnosti na tržištu. Uz korišćenje Trios intraoralnog skenera, možemo potpuno digitalizovati ceo proces rada, uz jos bolju komunikaciju između ordinacije i tehnike uz korišćenje 3Shape Communicate aplikacije.

Vrlo je važno napomenti veliku prednost 3Shape-a i Ivoclar Vivadent (Wieland) mašina, a to je veća preciznost u izradi same anatomije okluzalnih površina bočnih zuba, kvržica, kao i površinske teksture zuba, koja nam proizilazi od korišćenja CAM output fajla za rezanje, koji sadrži mnogo više informacija potrebnih za rezanje i strategije rezanja od drugih sistema koje koriste klasičan STL output. CAM output nam daje znatno veću preciznost kod rezanja i dozvoljava nam i da izrađujemo daleko tanje rubove krunica nego kod .stl fajlova. To dalje znači da imamo mnogo manje ručnog rada, a kod izrade fisura i kvržica, takođe, dobijamo preciznost koja nas praktično oslobađa ručne dorade. CAM output se stalno usavršava, uskoro će izaći nov CAM output, još bolji i sa više informacija.

Koliko je u tom smislu važna edukacija?

Edukacija je neupitna. I u našem regionu je primetno koliko se radi na unapređivanju softvera i edukaciji koja to prati. Postoje konstantne radionice koje se održavaju po potrebi – kolega Dragan Stolica iz Ivoclar Vivadenta i ja ih održavamo nekoliko puta godišnje u Beogradu, ali dolazimo i ovako po pozivu. Takođe, prof. Jevremović održava digitalne radionice za stomatologe, za korišćenje Trios intraoralnog skenera. Za svoje korisnike Ivoclar Vivadent i PlastDent nude i mogućnost i organizovanja  individualne edukacije, uz stalnu stručnu podršku.

Edukacija je dakle od presudnog značaja samim tim što je softver veoma kompleksan, što nam daje toliko mogućnosti da vi ni ne znate šta sve možete raditi dok ne prođete nekoliko tečajeva na kojima ćete saznati sve što je potrebno za efikasniji rad.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -