fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju – Igda Markov, Bredent: Noviteti u Bredentu, ciljana edukacija i short...

Intervju – Igda Markov, Bredent: Noviteti u Bredentu, ciljana edukacija i short implanti

- Advertisement -

Kompanija Bredent d.o.o., ekskluzivni zastupnik Bredenta za ovaj region, od kraja prošle godine počeo je sa, uslovno rečeno, novim segmentom rada, odnosno edukativnim programom, a predstavili su i nove short implante što je bio povod da sa njihovim Area Managerom Igdom Markov razgovaramo na te dvije teme. O svemu čitajte u intervjuu koji ovdje predstavljamo.

Recite nam Igda na početku kako je zamišljen edukativni program Bredent d.o.o. kompanije?

Što se tiče edukacije napravili smo jako lepu saradnju sa Stomatološkim fakultetom u Beogradu, konkretno sa Klinikom za protetiku i Klinikom oralnu hirurgiju. Održavaćemo akreditovane kurseve, koji su počeli već u oktobru 2017. Ono što je jako važno je što će, osim teorijskog dela, svaki kurs sadržati i hirurški zahvat uživo, ugrađivaće se implanti po proncipu All-on-4 koncepta, koji se u Bredentu naziva Fast&Fix. Takođe, kursevi će sadrzati i hands-on što znači da će polaznici i sami moći na modelima da postave implante i  transfere za uzimanje otiska. Oni će u suštini proći celu proceduru uzimanja otisaka i izbora suprastruktura odnosno abatmenata, a naš demonstrator Saša Bulić pružaće im tehničku podršku u vidu ukazivanja na to gde obično nastaju greške u komunikaciji između ordinacija i tehnika i na šta treba obratiti pažnju. Iz tog razloga smatram da će polaznici na tim kursevima moći da steknu kompletnu sliku o ugradnji implanata, izradi privremenog rada i postavljanja, odnosno mogućnosti izbora definitivnog rada.

Kojim tempom će se kretati kursevi, koliko često ih možemo očekivati?

Za sada je planirano da se organizuju na svakih pola godine, a dalju organizaciju i učestalost odrediće potreba za njima i vremenske mogućnosti organizacije.

Da li će svaki od kurseva biti sa posebnom temom, ili će svi biti vezani isključivo za jednu temu, na primjer implante, ili slično?

Tema proteklog kursa je bila mobilne nadoknade na implantima – o fiksnim radovima je dosta toga već ispričano – tako da smo zapravo hteli da se pozabavimo tom, uslovno rečeno, mobilnom protetikom, odnosno implantima na šrafljenje i teleskop krunama, te radovima na prečkama i lokatorima. U suštini to je nešto što traži veliki broj pacijenata i što je česta indikacija, pa smo želeli lekare i tehničare da upoznamo sa tim konceptom, odnsono njegovim mogućnostima.

Kada je reč o širenju tema, to ćemo pustiti da odredi tok samih kurseva, odnosno ukoliko bude potrebe odredićemo i nove teme za kurseve.

U pripremi ste mi kazali da ste ranije imali samo segmentiranu edukaciju, odnosno basic kurs za ugradnju implanata. Otkud sada širenje edukativnog programa, da li ste uvidjeli potrebu za tim ili jednostavno želite da proširite taj segment rada u kompaniji?

U suštini ljudi se sve više interesuju za protetiku, a i konkretno mene je veliki broj lekara pitao da li će biti nekih kurseva na tu temu jer se dešava da neki gostujući hirurzi postave implante u nekoj ordinaciji i da se ti lekari nakon toga nađu u situaciji da ne znaju šta da rade. Onda se tu javila potreba za izolovanim protetskim kursom kako bi se puržile informacije onim lekarima koji ne žele da se bave ugradnjom, ali treba protetski da ih zbrinu.

Takođe ste pomenuli Bredentove mini-implante. Na tržištu već postoji na mali broj mini-implanata, pa me interesuje šta će nam to novo ponuditi Bredent mini-implanti?

To, pre svega, neće biti mini već short implanti, kratki implanti. Nastali su nakon što smo uvideli potrebu za izbegavanjem dodatnih hirurških intervencija i iskorišćavanjem prisutne kosti pacijenata. Tako će na nekim mestima moći da se postave short implanti koji će se uvezivati u blok sa ostalim implantima i na taj način omogućiti pacijentima koji nemaju savršene koštane uslove da budu implantatski zbrinuti. Short implante imaju i druge firme, ali Bredent je jednostavno uvideo potrebu za upotpunjavanjem svog asortimana. Ono što je zanimljivo je da će se za ugradnju tih naših short implanata koristiti isti set koji imamo, uz određene dopune nekih drivera. Velika pogodnost svih naših implanata je upravo to što se svi ugrađuju jednim setom instrumenata.

Da li je za pacijente jedina prednost ta što neće biti odbijeni za ugradnju implanata, odnosno što će izbjeći dodatne hirurške intervencije poput ugradnje vještačke kosti, ili ima još nekih pogodnosti?

 U principu to jeste velika prednost. Short implanti sami posebi  i jesu samo dopuna, a ne neko veliko revolucionarno otkriće.

Da li nam smijete reći još neke detalje u vezi sa njima, kao na primjer koji će materijali biti korišćeni za njihovu izradu i koje će karakteristike imati?

Što se tiče materijala i karakteristika biće izrađen od titanijuma i, kao i svi Bredentovi implanti, imaće aktivni oseokonektivni površinski sloj. Što se tiče dimenzija biće 5,2mm dužine, a prečnik će im biti 4mm, 5mm i 6mm.

Da li će moći da se koriste i za fisknu i za mobilnu protetiku? Koja bi bila njihova osnovna indikacija?

Za sada short implanti od strane fabrike nemaju dobrenje za solo opterećenje i još ne mogu da nose solo krunu. Prosto mora da prođe određeno vreme da bi fabrika mogla da dokumentuje sve kroz određeni broj slučajeva kako bi imala osnovu iza koje bi mogla da stane.

Njihova snovna indikacija bi bila restauracija celih vilica sa malom visinom kosti gde se koristi raspoloživa kost, a implanti se vezuju u blok zajedno sa frontalnim.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -