NaslovnaIntervjuIntervju - dr sci. Baškim Ismaili: Upotreba lasera i novih tehnologija biće...

Intervju – dr sci. Baškim Ismaili: Upotreba lasera i novih tehnologija biće imperativ svakog stomatologa u budućnosti

- Advertisement -

Dr Baškim Ismaili, makedonski stručnjak za lasersku tehnologiju u stomatologiji, govorio je za naš portal o laserskim tretmanima i tome kakav uticaj ova tehnologija danas ima u razvoju medicine i medicinske nauke. Osim toga, tokom razgovora dr Ismaili nam je skrenuo pažnju na benefite koje laseri imaju za pacijente, pa i na to kako upotreba lasera ordinaciju može pozicionirati u svijesti samih pacijenata. O svemu tome čitajte u nastavku intervjua.

Dr Ismaili, laseri su u stomatologiji relativno nova tehnologija, pa nas na samom početku kratko upoznajte sa laserima.

To je tehnologija koje je prisutna u svim granama stomatologije i jako je značajna za pacijente i stomatologe – odnosno, postoje jasni benefiti za obe strane. Sa laserom dobijate mekotkivnu i tvrdotkivnu hirurgiju koja može da se ostvari sa različitim vrstama lasera, pa stomatolozi mogu da skrate radno vreme i ostvaruju različite procedure koje su postojanjem lasera jako olakšane. Osim toga, upotrebom lasera olakšane su i neke usputne procedure jer nema ušivanja, a kvalitet same rane je jako dobar.

Kada je reč o pacijentima osnovna predsnost je ta što je bol jako smanjen i nema bušilica, skalpela i ostalog instrumentrijuma koji kod pacijenata moža da izazove strah i neprijatan osjećaj.

Da li je za upotrerbu laser potrebna ozbiljna edukacija?

Za pravu primenu lasera potrebna je kontinuirana edukacija, a naravno morate biti i tehničko-tehnološki podržani što će reći da morate posedovati lasere koje ćete upotrebljavati.

Tržište je popunjeno različitim laserima, međutim, dobra i pravilna edukacija olakšaće vam odabir pravog lasera za vašu ordinaciju.

Ko su pacijenti koji se odlučuju za tremtane laserom?

Svi koji jednom traže tremtan laserom kasnije žele samo sa njim da rade, ali target grupa su uglavnom mlađi pacijneti. Mladi ljudi danas shvataju značaj oralnog zdravlja, a i estetika im je na visokoj poziciji zahteva, pa ne beže kao ranije od poseta stomatolozima.

Da li to znači da su laseri, u tom smsilu, više na strani pacijenata nego ljekara. Odnosno da li laseri zapravo veće benefite donose pacijentima nego ljekarima?

Tako je. Sve je na strani pacijenata koji sa laserima dobijaju komfor, dok lekari imaju odličan feedback pa se te prednosti, da tako kažem, uvezuju. Sa takvim preporukama vi odskačete od ostatka ponude pa vaša ordinacija može da bude prepoznata kao mesto gde se vrhunska usluga podrazumeva.

Da li se laseri koriste u svakodnevnoj stomatologiji ili se njhova primjena uglavnom svodi na hirurške tretmane?

Laseri su stvar svakodnevnice. S obzirom na zahteve današnjih poacijenata koji estetiku stavljaju ispred funkcije, laseri se na primer, koriste i u kozmetičkim tretmanima poput beljenja zuba.

Ali kada govorimo o svakodnevoj upotrebi lasera tu su popravljanje zuba, eliminisanje bola, afte, stomatitis, saniranje raznih promena u ustima – znači laseri se koriste čak i u onim osnovnim tretmanima. Ja u svojoj praksi prosto ne mogu da zamislim dan bez lasera.

S obzirom na ubrzano širenje digitalizacije, da li u budućnosti možemo očekivati da će svaka ordinacija morati, naglašavam ovo morati, da ima laser kako bi održala korak sa zahtjevima savremenog doba?

Trend savremene stmatologije, ali i uopšte života u nekoj perspektivi je u tehnološkim inovacijama. Tako smo danas svedoci da se život ne može zamisliti bez nekih tehnologija. Moramo takođe napomenuti da je stomatologija grana medicine koja se tehnološki najviše razvila u poslednje vreme. Tako bi uz nova naučna i tehnološka dostignuća, usporedba stomatologije danas i pre 15 godina bila potpuno besmislena. Ali, da odgovorim na vaše pitanje, upotreba lasera i novih tehnologija biće imperativ svakog stomatologa u budućnosti.

U kolokvijanom govoru laser je sinonim za preciznost. Da li on, osim peciznosti, sa sobom nosi još neke benefite?

Osnovno je da on nudi preciznost i on zaista jeste sinonim preciznosti. Danas, međutim, imate upotrebu lasera u granama stomatologije za koje je bilo nemoguće pretpostaviti da će imati mogućnost rada sa laserom. Tako danas imate laserske tretmane u parodontologiji u kojoj će laser ubrzo postati dio konvencionalnog instrumenatrijuma.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -