NaslovnaIntervjuIntervju – dr Miloš Beloica: Savremena stomatologija podrazumeva bezbolan rad

Intervju – dr Miloš Beloica: Savremena stomatologija podrazumeva bezbolan rad

- Advertisement -

Dr Miloš Beloica, beogradski stručnjak i specijačlista dječje stomatologije za naš portal govorio je o značaju i prednostima davanja anestezije pri vršenju stomatoloških usluga. O svemu time čitajte u intervjuu koji slijedi.

Dr Beloica, recite na na početku da li savremena stomatologija podrazumijeva anesteziranje, bez obzira na indikaciju?

Savremena stomatologija je toliko uznapredovala da više ne postoji varijenata da se stomatološke usluge vrše bez anestezije. One su ranije bile nebezbedne i to je bila najveća problematika davanja anestezije – kako zbog straha pacijenata, tako i zbog straha samog stomatologa. U savremeno vreme anestetici su postali  potpuno bebzbedni za korišćenje u smislu da nema nikakve bojazni od davanja iste – tim prije što su i alergijske reakcije svedene na minimum.

Savremena stomatologija podrazumeva bezbolan rad, a to trakođe podrazumeva benefit za pacijenta i stomatologa. Ja lično volim da radim sa pacijentima koji žele anesteziju, jer sam apsolutno siguran da neće doći do bolne reakcije i pokreta pacijenta koji može dovesti do povrede.

Kakva je anestezija danas? Svijet stomatologije se ubrzano mijenja, pa me interesuje da li i na tom polju im nekih inovacija?

Što se tiče anestezije kao anestezije, sve su klasične varijante sa špricom i iglom. Ja kao dečji stomatolog težim nekim inovacijama koje mogu dovesti do toga da se davanje anestezije svede na minimalana rizik po pacijenta. Ukoliko se koristi igla uvek postoji mogućnost povrede, jer deca umeju biti nemirna.

Ono što je dobra stvar je to da se na tržištu pojavila inovacija, odnosno aparat Comfotr In. O nežnosti samog aparata govori i činjenica da je on namenjen i za upotrebu u estetskoj medicini, jer se uz pomoć njega medikament može ubrizgavati u kožu lica. Davanje anestezije uz pomoć njega je apsolutno bez igle i pacijenti koji su plašljivi u tom trenutku mogu da vide sam aparat i ništa se ne mora skrivati jer nema igle i što je jako važno potpuno je bezbolno.

Ono što je kod ovog aparata jako dobro je davanje anestezje palatinalno, a svi koji se bave stomatologijom znaju koliku bol igla izaziva u tom delu usne duplje.  Sa ovim aparatom ne postoji bolna osetljivost.

Osim toga, koristi se i manja količina anestezije. Comfort-In  je npravljen tako da može primiti najviše 0,5ml što je veilka prednost u odnosu na špric i iglu iz prostog razloga što se u tom slučaju koristi oko 1,7-1,8ml. To je, takođe, benefit i sa finansijske strane.

Da li ta anesetzija onda zauzima manje anestetičko polje?

Što se tiče anestetičkog polja važno je naglasiti da je ono jako dobro i ovaj aparat čini da anestezija prodire difuzijom nakon čega konusno prodire u samom tkivu. Ukoliko se daje u regiji fornta postiže se i delimično anesteziranje palatuma što je jako dobro, jer na taj način možete izbegnuti duplo davanje anestezije. Samim tim manja je i toksičnost,  a i delovanje anestezije je kraće u odnosu na klasično anesteziranje sa špricom i iglom.

S obzirom da ste Vi dječji stomatolog recite nam kako djeca reaguju na anesteziju? Da li je riječ o velikim razlikama između reakcija djece i odraslih?

Rad sa decom je svakako komplikovaniji jer deca su iskrena i nema nikakvih skrivanja, a što se tiče rada sa špricom i iglom ni on ne mora da bude bolan, naprotiv i on može biti apsolutno bezbolan, ali činjenica je da problem predstavlja dužina trajanja intervencije i dužina trajanja davanja same anestezije. I ovde Comfort-In ima veliu prednost jer za izuzetno kratko  vreme (1/3 sekunde),  dajemo celu količinu anestezije za razliku od šprica i igle kada se proces mora odvijati lagano.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -